20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Αναμονή έως και 5 ώρες για δωρεάν PCR τεστ – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης, τι απαντά ο Θάνος Πλεύρης

Ημερομηνία:

Έως και πέντε ώρες αναγκάστηκαν να περιμένουν σε ουρές την Πέμπτη πολίτες που προσήλθαν σε δημόσιες δομές για να υποβληθούν σε δωρεάν PCR τεστ.

Με την μετάλλαξη Όμικρον να «καλπάζει» και τον αριθμό των νέων μολύνσεων να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας στα 35.580 κρούσματα την Πέμπτη σε όλη την επικράτεια, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για να προχωρήσουν σε διενέργεια rapid ή PCR τεστ, εν όψει και των συναθροίσεων της Πρωτοχρονιάς.

Με το κόστος των μοριακών τεστ στις ιδιωτικές δομές να αγγίζει ή και να υπερβαίνει ενίοτε τα 80 ευρώ, και με δεδομένη την ανάγκη συχνών τεστ λόγω της ιλιγγιώδους διασποράς του ιού, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης σχηματίζονταν ουρές πολλών μέτρων σε δομές όπως το ΙΚΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ή η αντίστοιχη δομή της Καλλιθέας.

Με φόντο τις εικόνες ταλαιπωρίας, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε ότι το PCR τεστ θα είναι πλέον απαραίτητο για να καταχωρηθούν ως νοσούντες μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ για τους εμβολιασμένους θα αρκεί θετικό rapid test.

Οι σκηνές χάους και ταλαιπωρίας πυροδότησαν δηκτικά σχόλια και έντονες αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τριτοκοσμικές εικόνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργού για «εγκληματική αδιαφορία».

«Οι τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων σε ατελείωτες ουρές για ένα τεστ αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη και το πώς φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας που μαίνεται ανεξέλεγκτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Το ΙΚΑ Καλλιθέας

Προστίθεται πως «αντί τα μοριακά και τα ράπιντ τεστ να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πλάτες στα διαγνωστικά κέντρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών».

Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ για πολλές ώρες το hastag #Δωρεάν_PCR_τεστ ήταν δεύτερο στις τάσεις του ελληνόγλωσσου twitter.

Απαντώντας στο αίτημα για δωρεάν μοριακούς ελέγχους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατηγόρησε όσους διατυπώνουν το σχετικό αίτημα ότι «είτε λαϊκίζουν είτε προωθούν συμφέροντα».

«Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές.

Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον Θάνο Πλεύρη «να πει στις οικογένειες που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ ότι είναι φθηνά τα τεστ».

«Ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοσήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ.

"google ad"

»Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος», ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...