16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε εκδοχή της που διαφεύγει από τα τεστ

Ημερομηνία:

Μία εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που δεν μπορεί να εντοπιστεί με τα κλασικά τεστ που χρησιμοποιούνται ευρέως, κατέγραψαν επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η εκδοχή αυτή του νέου στελέχους έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την «κλασική» Όμικρον, όμως δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που επιτρέπει στα PCR τεστ να χρησιμοποιούνται ως μέσα εντοπισμού της.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με το νέο στέλεχος, όμως αυτή η «κρυφή» εκδοχή είναι γενετικά μοναδική και άρα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Το στέλεχος αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε γονιδιώματα που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από Νότια Αφρική, Αυστραλία και Καναδά, αλλά η δυσκολία στην καταγραφή του σημαίνει ότι μπορεί ήδη να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον οδήγησε τους μελετητές στο να διαχωρίσουν την γενεαλογία της B.1.1.529 σε στάνταρντ Όμικρον, γνωστή ως BA.1 και τη νεότερη, γνωστή ως BA.2.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δηλώνει ότι περίπου το 6% των 709 περιπτώσεων της Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στην βάση γονιδιωμάτων Gisaid ανήκουν στην BA.2.

Επιστήμονες χρησιμοποιούν ανάλυση ολόκληρων γονιδιωμάτων για να επιβεβαιώσουν ποια παραλλαγή προκαλεί την μόλυνση από Covid, αλλά τα PCR τεστ προσφέρουν κάποια ένδειξη. Περίπου τα μισά από τα μηχανήματα των PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά η Όμικρον (και η Άλφα στο παρελθόν) εμφανίζονται θετικές μόνο στα μισά από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί η Όμικρον, όπως και η Άλφα έχει μια γενετική αλλαγή.

Ανεπίσημα, μερικοί ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή ως «κρυφή Όμικρον» επειδή δεν μπορούν να την εντοπίσουν τα PCR τεστ, ενώ εκφράζουν ανησυχίες πως το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να εξαπλώνεται την ώρα που οι υγειονομικοί είναι επικεντρωμένοι στην «κλασική» Όμικρον.

Ένα βασικό ερώτημα είναι το πώς η εμφανίστηκε νέα παραλλαγή. Παρά το γεγονός ότι ανήκει στην Όμικρον είναι τόσο διαφορετική γενετικά που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως «νέο στέλεχος ανησυχίας» σε περίπτωση που εξαπλωθεί με ταχύτητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη δύο παραλλαγών BA.1 και BA.2 που μάλιστα εμφανίζονται με γρήγορη διαδοχή και κοινές μεταλλάξεις, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...