Μία εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που δεν μπορεί να εντοπιστεί με τα κλασικά τεστ που χρησιμοποιούνται ευρέως, κατέγραψαν επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Guardian, η εκδοχή αυτή του νέου στελέχους έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την «κλασική» Όμικρον, όμως δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που επιτρέπει στα PCR τεστ να χρησιμοποιούνται ως μέσα εντοπισμού της.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με το νέο στέλεχος, όμως αυτή η «κρυφή» εκδοχή είναι γενετικά μοναδική και άρα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Το στέλεχος αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε γονιδιώματα που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από Νότια Αφρική, Αυστραλία και Καναδά, αλλά η δυσκολία στην καταγραφή του σημαίνει ότι μπορεί ήδη να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω.
Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον οδήγησε τους μελετητές στο να διαχωρίσουν την γενεαλογία της B.1.1.529 σε στάνταρντ Όμικρον, γνωστή ως BA.1 και τη νεότερη, γνωστή ως BA.2.
Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δηλώνει ότι περίπου το 6% των 709 περιπτώσεων της Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στην βάση γονιδιωμάτων Gisaid ανήκουν στην BA.2.
Επιστήμονες χρησιμοποιούν ανάλυση ολόκληρων γονιδιωμάτων για να επιβεβαιώσουν ποια παραλλαγή προκαλεί την μόλυνση από Covid, αλλά τα PCR τεστ προσφέρουν κάποια ένδειξη. Περίπου τα μισά από τα μηχανήματα των PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά η Όμικρον (και η Άλφα στο παρελθόν) εμφανίζονται θετικές μόνο στα μισά από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί η Όμικρον, όπως και η Άλφα έχει μια γενετική αλλαγή.
Ανεπίσημα, μερικοί ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή ως «κρυφή Όμικρον» επειδή δεν μπορούν να την εντοπίσουν τα PCR τεστ, ενώ εκφράζουν ανησυχίες πως το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να εξαπλώνεται την ώρα που οι υγειονομικοί είναι επικεντρωμένοι στην «κλασική» Όμικρον.
Ένα βασικό ερώτημα είναι το πώς η εμφανίστηκε νέα παραλλαγή. Παρά το γεγονός ότι ανήκει στην Όμικρον είναι τόσο διαφορετική γενετικά που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως «νέο στέλεχος ανησυχίας» σε περίπτωση που εξαπλωθεί με ταχύτητα.
Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη δύο παραλλαγών BA.1 και BA.2 που μάλιστα εμφανίζονται με γρήγορη διαδοχή και κοινές μεταλλάξεις, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.