24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Μετά από εργώδεις προσπάθειες των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ ξαναμπαίνει στο σωστό δρόμο

Ημερομηνία:

Υπερψηφίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δεύτερη έκθεση πρωτοβουλίας για την Κοινή Γεωργική Πολιτική που θα ισχύσει μετά το 2013.

Η έκθεση “ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος”, γνωστή και ως έκθεση Dess, ξεκίνησε ως έντονα αμφιλεγόμενο κείμενο που απειλούσε τη διατήρηση των 2 πυλώνων στη σημερινή μορφή και πρότεινε -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά των πόρων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο για περιβαλλοντικά μέτρα. Το αρχικό κείμενο του γερμανού ευρωβουλευτή, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και στην ίδια του την πολιτική ομάδα, δεδομένου ότι συνιστούσε σαφή οπισθοδρόμηση από την πρώτη έκθεση που ψήφισε πέρυσι το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε:  “Το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια δικαίωση για τον αγώνα της σοσιαλιστικής ομάδας υπέρ των συμφερόντων του ευρωπαίου αγρότη και του ευρωπαίου πολίτη. Με συντεταγμένη και συνεπή στάση παραμερίσαμε τα μικροπολιτικά μας οφέλη και όλοι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές συνταχθήκαμε με κοινές τροπολογίες στα βασικά σημεία που ήταν κρίσιμα για την επαναφορά της έκθεσης στους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές που είναι απαραίτητοι για τη συνέχιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου μετά το 2013.”

Η έκθεση αυτή, που όπως όλα δείχνουν θα ψηφισθεί στη 2η  Ολομέλεια του Ιουνίου, θα αποτελέσει την τελευταία συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στη διαμόρφωση των νομοθετικών πια προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, για τις οποίες το ΕΚ θα κληθεί να συναποφασίσει με το Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...