19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Μετά από τα Χανιά, αποποινικοποίηση των οφειλών και άμεση παύση κατασχέσεων ζητούν και οι έμποροι του Ηρακλείου που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

Μετά τις συντονισμένες αντιδράσεις 28 φορέων μικρομεσαίων επιχειρηματιών Χανίων και στο Ηράκλειο ετοιμάζουν κινητοποιήσεις απαιτώντας την αποποινικοποίηση των οφειλών καθώς και την άμεση παύση των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με υπόμνημα που έστειλε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου στον Περιφερικό Διευθυντή Κρήτης του ΙΚΑ κ. Ροκαδάκη για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών διαμορφώνεται ένα εξοντωτικό ασφυκτικό πλαίσιο για μια μικρή επιχείρηση. Κάνουν μάλιστα λόγο για έναν επιπλέον μηχανισμό εκβιασμού και κατασχέσεων που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων.

Το υπόμνημα που κοινοποιείται στον Διοικητή ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο και στον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτση καθώς και στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Β, Κεγκέρογλου, επισημαίνεται πως οι νέοι φορολογικοί νόμοι θα αποτελειώσουν την μικρομεσαία επιχείρηση.

Τις απειλές αυτές ο Εμπορικός κόσμος της πόλης μας δεν θα τις αφήσει αναπάντητες. Με ετοιμότητα, αλληλεγγύη, οργανωμένο αγώνα για να αποτρέψουμε τα σχέδια τους θα είναι η απάντηση μας.

Ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου που εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του δηλώνει πως δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη την κυβέρνηση στα νέα μέτρα – απειλές , όπως λένε χαρακτηριστικά, που εξήγγειλε, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον απαιτούν την αποποινικοποίηση των οφειλών καθώς και την άμεση παύση των κατασχέσεων. Επίσης ζητούν το πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, για όσους αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα,αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Ζητούν ακόμη την παράταση της δυνατότητας να κατέβουν όλοι ασφαλιστικές κλάσεις ανάλογα με το εισόδημά τους, αποδέσμευση των δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές, επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχείρησης τους από αδυναμία συνέχισης καθώς και καμιά μείωση των συντάξεων.

Ίδια αιτήματα και οι φορείς των Χανίων

Να σημειώσουμε ότι σε κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τόσο στο ΙΚΑ όσο και στην Εφορία οι φορείς των Χανίων είχαν διαπιστώσει τα ίδια προβλήματα και απαιτούσαν ίδιες λύσεις ενώ σε σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε προς το Κ.Ε.Α.Ο. σημειωνόταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αδυναμία πληρωμής είναι αυταπόδεικτη και προκύπτει ως συνέπεια της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ιδιαίτερα κατά τα 4 τελευταία μαύρα χρόνια του μνημονίου

Η δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, η διακοπή κάθε χρηματοδοτικής ή δανειακής δυνατότητας από το τραπεζικό σύστημα έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες ,βιοτέχνες και εμπόρους σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης και σε αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ανάγκες διασφάλισης της επαγγελματικής τους υπόστασης και της οικογενειακής τους αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η υπερβολική διόγκωση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την τελευταία τετραετία είναι η καλύτερη απόδειξη της παραπάνω αλήθειας».

Οι επαγγελματικοί φορείς των Χανίων, όπως και του Ηρακλείου μεταξύ άλλων ζητούσαν την κατάργηση του ΚΕΑΟ, αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και αναστολή κάθε διαδικασίας κατάσχεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι με δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων είχε εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους φορείς των μικρομεσαίων.

Το υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

"google ad"

Τώρα, στο υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου αναφέρεται ότι:

«Η εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση, έρχεται να αποτελειώσει την μικρομεσαία επιχείρηση.

Μας φορτώνει με επιπλέον ασήκωτους φόρους και πρόστιμα για να μας βγάλει μια και καλή από την μέση.

Την ίδια στιγμή μειώνεται η φορολογία για τους μεγάλους ομίλους και τις ξένες εταιρίες, που θα έρθουν να καλύψουν το κενό της αγοράς.

Η κατάργηση του αφορολόγητου, η φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος, τα χρέη προς το δημόσιο έχουν σαν αποτέλεσμα, η πλειονότητα των συναδέλφων μας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έτσι βρίσκεται σε κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Διαμορφώνεται δηλαδή ένα εξοντωτικό ασφυκτικό πλαίσιο για μια μικρή επιχείρηση. Σε όλα αυτά προστίθεται η δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών), ένας επιπλέον μηχανισμός εκβιασμού και κατασχέσεων που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων.

Ήδη δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη πάνω από 300.000 αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ – όπως και οι οικογένειές τους – οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της νομοθεσίας που συνδέει τις εισφορές με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι προϋποθέσεις του ν. 4254/2014 (μέσο οικογενειακό εισόδημα στην τριετία 2011-2014 μέχρι 12.000 ευρώ, οφειλές μετά την 1/1/2011) επέτρεψαν σε μόλις 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ φανερώνουν πως το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο και για όσους είναι ασφαλισμένοι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη αφού πληρώνουν συνεχώς για υπηρεσίες και παροχές ολοένα και πιο κουτσουρεμένες, με αποτέλεσμα και όσοι έχουν βιβλιάριο να δυσκολεύονται να πληρώνουν για εξετάσεις, συμμετοχές για φάρμακα κλπ.

Οι ανεδαφικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς βγαίνουν το μόνο στόχο που έχουν, είναι να μας εξοστρακίσουν από την αγορά εργασίας. Ήδη 200.000 συνάδελφοί μας αφανίστηκαν.

Το αποθεματικό του ταμείου μας (ΟΑΕΕ) έπρεπε να είναι 48, 8 δις € και τώρα μετά από το κλέψιμο, το τζογάρισμα και το κούρεμα, έχει έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ

Το βασικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ είναι η υποχρηματοδότηση του από το κράτος.

Ενός κράτους, που μας λέει: «Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις κλείσε το μαγαζί σου και σου παίρνουμε και το σπίτι» .
Τις απειλές αυτές ο Εμπορικός κόσμος της πόλης μας δεν θα τις αφήσει αναπάντητες. Με ετοιμότητα, αλληλεγγύη, οργανωμένο αγώνα για να αποτρέψουμε τα σχέδια τους θα είναι η απάντηση μας.

Απαιτούμε:

  • Αποποινικοποίηση των οφειλών.
  • Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις κάθε είδους – πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ.-, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, για όσους αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα. Αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
  • Παράταση της δυνατότητας να κατέβουν όλοι ασφαλιστικές κλάσεις ανάλογα με το εισόδημά τους.
  • Αποδέσμευση των δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχείρησης τους από αδυναμία συνέχισης.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Απαλλαγή των μικρομεσαίων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών, όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα, ακόμη και η οικονομική καταστροφή τους.
  • Εφ’ όσον υπάρχει αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς το ταμείο, τουλάχιστον να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μια και την χρεώνονται. Επίσης για τους οικονομικά ενήμερους να υπάρχει πλήρης περίθαλψη.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επιστροφή των δισεκατομμυρίων ευρώ που κλαπήκαν από το ταμείο. Αν όχι, κρατική χρηματοδότηση των αναγκών του ταμείου .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...