15.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Μετά από 25 ημέρες στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, οι αγρότες αποχωρούν, ξανά όμως στους δρόμους από Δευτέρα

Ημερομηνία:

Μετά από 25 ημέρες στα μπλόκα, οι αγρότες των Χανίων αποφάσισαν να σταματήσουν τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψη των αγροτών που πραγματοποιήθηκε χθες στις 7 το απόγευμα.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αγροτών Ν. Χανίων κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης στάθηκε στα χαρακτηριστικά του αγώνα που είπε ότι είναι “δίκαιος και έντιμος” ενώ έδωσε βαρύτητα ότι στις 25 μέρες αγώνα στο μπλόκο δίπλα στους αγρότες συμπαρατάχθηκαν και άλλες κοινωνικές ομάδες, από εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους, έως τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων.

Καταλήγοντας ο κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι αν και η μορφής πάλη του μπλόκου σταματά, η δράση των αγροτών θα συνεχιστεί. Κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν την Τρίτη 21 Φλεβάρη μαζί με τους εργατοϋπάλληλους των Χανίων στην πλατεία Νέων Καταστημάτων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενώ ζήτησε από τους αγροτικούς συλλόγου από αύριο να διοργανώσουν συνελεύσεις και συσκέψεις στα χωριά, για να κουβεντιάσουν τα συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα μας και να οργανώσουν την συνέχεια της δράσης μας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών ν. Χανίων κ. Μανούσου Σταυριανουδάκη:

Ο φετινός αγώνας ενίσχυσε και διεύρυνε τα συμπεράσματα και την πείρα που αποκτήσαμε στις περσινές κινητοποιήσεις. Επιβεβαίωσε τον ρόλο και την αναγκαιότητα ενός οργανωμένου συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος, που θα έχει καθαρό μπροστά του τον πραγματικό μας αντίπαλο. Θα έχει διαμορφωμένο διεκδικητικό πλαίσιο που θα απαντά στα πραγματικά μας προβλήματα, στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Έγινε πιο ξεκάθαρο σε εμάς φέτος κατά την διάρκεια των 25 ημερών που βρισκόμαστε στο μπλόκο αλλά και στην κορύφωση με την πανελλαδική κινητοποίηση, ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι και σύμμαχοι και ποιοι είναι οι εχθροί μας. Με ποιους πρέπει να πάμε και ποιους να αφήσουμε. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι εχθροί μας από την κυβέρνηση και την ΕΕ, την ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μέχρι και την φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που πολέμησαν τον αγώνα μας. Είναι εχθροί μας οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ρουφούν τον ιδρώτα μας.

Η ζωή επιβεβαίωσε ότι πολύ καλά κάναμε και βγήκαμε στον δρόμο του αγώνα ξανά με πανελλαδικό συντονισμό. Με την συμμετοχή πάνω από 120 Αγροτικών Συλλόγων και 11 Ομοσπονδιών. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας και η μαζική συμμετοχή σε αυτό αγροτών από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπαλλήλων, και του ΠΑΜΕ, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, νεολαίας και γυναικών από τις λαϊκές οικογένειες της Αθήνας επιβεβαίωσε την ορθότητα της πρωτοβουλίας μας, έδωσε απάντηση στην κυβέρνηση, σε όλο το σκυλολόι που βρέθηκε απέναντι στον δίκαιο αγώνα μας. Όλους αυτούς που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας, να το υποσκάψουν και να μας διασπάσουν. Όλους αυτούς από την κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι και το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ, που από το πρωί μέχρι το βράδυ διαλαλούσαν ότι οι αγώνες μας είναι υποκινούμενοι κομματικά, ότι θα ξεπουληθούν από τον συνάδελφο Μπούτα, που τους είναι καρφί στο μάτι γιατί έχει καταξιωθεί σε όλη την Ελλάδα ως πραγματικός και πρωτοπόρος αγωνιστής της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Αθήνας, όλοι αυτοί που παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν έκαναν να καταπιούν την γλώσσα τους όλοι αυτοί που ακόμα και την μέρα του συλλαλητηρίου καλούσαν από τα διάφορα σαίτ τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να μην πάρουν μέρος σε αυτό. Πήραν όμως απάντηση και όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας που 25 μέρες στα μπλόκα δεν βρήκαν το κουράγιο να περάσουν ούτε για ένα καλημέρα. Όλοι αυτοί που τοπικά εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των αγροτών και οι περισσότεροι τους δεν εκπροσωπούν ούτε τον εαυτό τους. Αυτοί που τάχα συντονίζουν τους αγρότες της Κρήτης και όψιμα θυμήθηκαν να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Αυτοί που πάνε χέρι χέρι με την κυβέρνηση και την περιφέρεια στην προσπάθεια υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ που μας καταστρέφει.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δώσαμε ένα δίκαιο και έντιμο αγώνα με την μορφή του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια την σημασία και τον ρόλο του οποίου δεν πρέπει να αφήσουμε να την θαμπώσουν οι διάφοροι εχθροί μας με τα κηρύγματά τους. Ο αγώνας μας έδωσε καταρχήν τη μεγάλη απάντηση στην κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο κίνημα, να επιβάλει την σιγή του νεκροταφείου σε ολόκληρο τον λαό για να υπογράφει και να υλοποιεί το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο και μετά να λέει ότι ο ίδιος ο λαός συμφωνεί μαζί της μιας και δεν διαμαρτύρεται.

Στις 25 μέρες αγώνα εδώ στο μπλόκο είχαμε μαζί μας φέτος με πιο οργανωμένο τρόπο από τους αγροτικούς συλλόγους που είναι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας περισσότεροι συνάδελφοι αλλά και συναδέλφισσες. Ιδιαίτερα πρέπει να εκτιμήσουμε ως σημαντική κατάκτηση του κινήματος την οργανωμένη παρουσία και συμμετοχή των αγροτισσών στο μπλόκο. Είχαμε μαζί μας σε καθημερινή βάση τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και την ΠΑΣΕΒΕ, τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων και την ομάδα γυναικών Ραμνής.

Θεωρούμε σημαντικό βήμα του αγώνα μας αυτή την έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτό είναι ακόμα ένα ζήτημα που είναι καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και όλων των αντιπάλων του κινήματος μας. Προβάλλαμε καθαρά χωρίς ταλαντεύσεις και μπερδέματα το πανελλαδικά αποφασισμένο με συλλογικό τρόπο πλαίσιο αιτημάτων. Ξεγυμνώσαμε την κατασκευασμένη και ψεύτικη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που διαλαλούσε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι οι μόνοι ευνοημένοι, ότι περνάνε καλά κλπ, προσπαθώντας να μας φέρει σε αντίθεση με τους πραγματικούς μας συμμάχους, τους εργατοϋπάλληλούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση βεβαίως επιβεβαίωσε την απόφαση της να υπηρετήσει με συνέπεια τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα μας αλλά σχεδιάζει να κουτσουρέψει ακόμα και αυτό το κολοβό αφορολόγητο που κατακτήσαμε πέρσι. Όμως εμείς ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι ανίκητος. Όλα έχουν να κάνουν με τον συσχετισμό δύναμης. Για αυτό και όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε. Να γίνουμε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι. Να δυναμώσουμε τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία. Κανείς μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος του Νομού να μην μένει στο σπίτι του, να γραφτεί στον Σύλλογο της περιοχής του και να συμμετέχει στην δράση του.

"google ad"

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αιτήματα και το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει, να το εμπλουτίζουμε με ότι καινούργιο προκύψει όπως για παράδειγμα τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν από τις καιρικές συνθήκες.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και  τους μικρομεσαίου ΕΒΕ της πόλη. Να οικοδομήσουμε την δική μας συμμαχία απέναντι στα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να διεκδικήσουμε ο ιδρώτας μας να ικανοποιεί τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας και όχι των δικών τους κερδών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ότι σήμερα κλείνει η μορφή πάλης του μπλόκου δεν σημαίνει ότι σταματάει η δράση μας. Συνεχίζουμε όπως άλλωστε κάναμε και πέρσι με κάθε πρόσφορη μορφή πάλης. Έχουμε αρκετή εμπειρία σε αυτό. Σήμερα μιας και χρονικά πέσαμε στην τσικνοπέμπτη κλείνουμε το μπλόκο με μεζέ και κρασί.

Δίνουμε το νέο ραντεβού την Τρίτη 21 Φλεβάρη μαζί με τους εργατοϋπάλληλους των Χανίων στην πλατεία Νέων Καταστημάτων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα από αύριο οι Αγροτικοί Σύλλογοι να διοργανώσουν συνελεύσεις και συσκέψεις στα χωριά, να κουβεντιάσουμε τα συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα μας και να οργανώσουμε την συνέχεια της δράσης μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...