28.8 C
Chania
Sunday, July 7, 2024

Μετά τα περιφερειακά αεροδρόμια και το λιμάνι Πειραιά, ακολουθεί το λιμάνι Θεσσαλονίκης και άλλα 12 λιμάνια

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικό τρόπο στην υλοποίηση του προγράμματος και αφού προχώρησε στην αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, και προχώρησε η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το λιμάνι του Πειραιά, σειρά παίρνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλα 12 λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου.

Σχετικά με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, προχτές ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε σε σύσκεψη τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων Πάτρας, Ραφήνας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Λαυρίου. Πρόκειται για τα λιμάνια που στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται στην κατηγορία των«ιδιωτικοποιήσεων σε εξέλιξη».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ταμείου, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και των Οργανισμών Λιμένων σχετικά με το θέμα των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και των διεκδικήσεων των δημοτικών αρχών. Συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να παρουσιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις τελικές προτάσεις τους για την επίλυση των ζητημάτων αυτών».

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου ανέφερε ότι «υπάρχει θέμα σε ορισμένες περιοχές με τη χερσαία ζώνη και τις διεκδικήσεις των δήμων, με το πιο γνωστό ζήτημα βέβαια αυτό της Πάτρας, όπου εκεί υπάρχει αντιδικία με τον τοπικό δήμο».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «καθαρίσει» με τις εκκρεμότητες, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Προσπάθεια που σε ό,τι αφορά την Πάτρα… σκοντάφτει στην ξεκάθαρη στάση της αγωνιστικής δημοτικής αρχής, ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση.

Ποια λιμάνι ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 12 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, ήτοι τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ), της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών. Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους την Morgan Stanley και την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκρατικοποίηση.

Με πληροφορίες από rizospastis.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο διασώσεις περιπατητριών σε Ρέθυμνο και Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητριών πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες...

“Φτάνει πια!”: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς...

Ξεσήκωσε το πλήθος η Μαρίνα Σάττι στο Matala Beach Festival 2024

Παλμός, γέλια και ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Ματάλων που...