21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Μετά την εκδρομή στη Σκωτία συσκέψεις συναγερμού για την ενέργεια

Ημερομηνία:

Το κλείσιμο της κάνουλας του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom σε Πολωνία και Βουλγαρία δρομολογεί εξελίξεις στην κυβέρνηση, η οποία προχωρά σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την… εκδρομή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σκωτία, όπου είχε συνάντηση με τον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου, Κάρολο και μόλις 25 μέρες πριν από την κρίσιμη πληρωμή σε ρούβλια της νέας εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε έκακτη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια.

Τα αποθέματα, άλλωστε του φυσικού αερίου στην Ελλάδα δεν αρκούν για μεγάλο διάστημα και οι επιπτώσεις από ένα ξαφνικό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα θα έφερνε δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20η Μαΐου οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια σύμφωνα με το προεδρικό Διάταγμα Πούτιν. Σε αντίθεση περίπτωση η Ρωσία μπορεί να διακόψει την προμήθειά της, όπως ακριβώς έκανε χθες σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Η διακοπή του αερίου στην Πολωνία σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στην Αθήνα, καθώς η Βαρσοβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» προς τη Μόσχα, όπως και η Ελλάδα.

Χθες μετά τις ανακοινώσεις το φυσικό αέριο διέγραψε ξέφρενη κούρσα, με την τιμή του να ξεπερνά τα 100 ευρώ και τα χρηματιστήρια να πέφτουν κατακόρυφα.

Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Πώς θα γίνει η πληρωμή σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε καλέσει τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τις εισαγωγές τους φυσικού αερίου σε ρούβλια, αίτημα με το οποίο μόνον λίγοι αγοραστές συμμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής αερίου με τη Ρωσία πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάταγμα προβλέπει το άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...