17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Μετά την ομιλία – μνημείο υποτελειας του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ “θετικά μηνύματα” από τις ΗΠΑ προς Τουρκία για την αγορά 40 νέων μαχητικών F-16

Ημερομηνία:

Σε θετική «τροχιά» κινείται η αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16 και η αγορά νέων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν.

Ένα 24ωρο μετά την «ιστορική» ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο και την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έκανε λόγο για πολύ θετικό κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον για την αγοραπωλησία δεκάδων νέων F-16 μαχητικών.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών, λεγοντας πως «οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο».

«Οι διπλωμάτες μας είναι σε πλήρη συνεργασία και έχουν πραγματοποιήσει ήδη πολλά μίτινγκς για το θέμα των μαχητικών», πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται πως αν το deal κόστους 6 δισ. δολάρια εγκριθεί θα αφορά στην αγορά 40 καινούριων μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση 80 μαχητικών που διαθέτει ήδη η Τουρκία. Αίτημα για την αναβάθμισή τους είχε κατατεθεί από την τουρκική πλευρά τον Οκτώβριο του 2021.

Παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν την Τουρκία.

Δεν άφησε ασχολίαστη την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, σχολιάζοντας πικρόχολα ότι «όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και αν τον χειροκροτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση στο Κυπριακό. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16 και της πώλησης 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση – αρχικά – του πλάνου αναβάθμισης.

Προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να κάνει το δικό του σχόλιο για το θέμα με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Ερντογάν να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία.

Στο ερώτημα αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να στηριχτούμε σε υποθέσεις. Επομένως, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις θα κάνει ο Μπάιντεν. Φυσικά, τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης εκεί, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επομένως, περιμένουμε να τα δούμε όλα μαζί, ειδικά τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Αφού τα δούμε, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ