14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μετά τις ΗΠΑ μεγάλες διαδηλώσεις και στη Γερμανία: «Όχι όπλα στην Ουκρανία» | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Μετά τις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και στη Γερμανία χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν, το Σάββατο (25/02), σε διαδήλωση στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, προτρέποντας τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την κρίση, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με τον «Guardian», εκτίμησε ότι 13.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση για την ειρήνη, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν έως και 50.000 άτομα. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η συλλογή υπογραψών στο κείμενο “Peace Manifesto” συγκέντρωσε πάνω από 500.000 υπογραφές

Κατά την ομιλία της στη διαδήλωση, μία από τις διοργανώτριες μίλησε για «την έναρξη μιας πρωτοβουλίας πολιτών» και για «έναυσμα για ένα νέο, ισχυρό κίνημα ειρήνης στη Γερμανία». Είπε ότι οι διαδηλωτές ενώθηκαν από το γεγονός ότι δεν αισθάνονται να εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς και της υπουργού Εξωτερικών του, Ανναλένα Μπάερμποκ, λόγω της απόφασής τους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Κράνη σήμερα, τανκς αύριο, μεθαύριο οι γιοι σας», αναφερόμενοι στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού αύξησε τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο, αρχικά δωρίζοντας 5.000 κράνη και πιο πρόσφατα συμφωνώντας να στείλει γερμανικά άρματα μάχης Leopard II.Άλλα πανό έγραφαν: «Διπλωμάτες αντί για χειροβομβίδες», «Σταματήστε τους σκοτωμούς» και «Όχι ο δικός μου πόλεμος, όχι η κυβέρνησή μου». Πάντως, σε άλλες κοντινές διαδηλώσεις εκδηλώθηκε συμπάθεια για την Ουκρανία, με πανό που έγραφαν: «Σταματήστε τον πόλεμο του Πούτιν» και «Βοηθήστε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

"google ad"

Μια ομάδα Ουκρανών τυλιγμένων με τη σημαία της χώρας τους έξω από την κοντινή ρωσική πρεσβεία κρατούσε αφίσες και συνθήματα όπως: «Η μη παράδοση όπλων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με υποστήριξη γενοκτονίας». Ο Ρομάν Οβέρκο από την ουκρανική πόλη του Λβιβ που ζει τώρα στο Βερολίνο, δήλωσε: «Η ιδέα της διαπραγμάτευσης είναι αφελής. Πώς διαπραγματεύεσαι με τέτοιους εχθρούς της ανθρωπότητας; Δεν μπορείς να τους μιλήσεις σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Ο Πούτιν είναι ένας δεύτερος Χίτλερ».

Γερμανία: Η αντίδραση των κομμάτων στη διαδήλωση

Ο Γιούργκεν Ελσέσερ, αρχισυντάκτης του «Compact», ενός περιοδικού που εκπροσωπεί άμεσα το AfD, ήταν επίσης παρών. Η Αστυνομία επενέβη στην αρχή της διαδήλωσης για να διαλύσει μια συμπλοκή, καθώς αντιφασίστες διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν τον ίδιο και τη συνοδεία του.

Η ηγεσία του ίδιου του Die Linke, δηλαδή του κόμματος που ανήκε η μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, κράτησε αποστάσεις από την εκδήλωση. Από την άλλη πλευρά, η Κάτια Μαστ των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι «υπηρετούν τη ρωσική προπαγάνδα». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, καταδίκασε τη συγκέντρωση, λέγοντας: «Όσοι δεν στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας στέκονται στην ψεύτικη πλευρά της ιστορίας».

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...