17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Μετωπική» ΕΕ-AstraZeneca για τα εμβόλια: Σενάρια για νομική προσφυγή – Αυστηρό μήνυμα ντερ Λάιεν

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα παραδίδονταν ως τα τέλη Mαρτίου, τώρα αναμένεται στις χώρες της ΕΕ να παραδίδονται μόνο 31 εκατ. δόσεις.

Μαίνεται ο «πόλεμος» της Κομισιόν με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, με την επικεφαλής της ΕΕ να τις καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αυστηρό μήνυμα, μετά και τις ανακοινώσεις περί καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού από συγκεκριμένες εταιρείες, στέλνει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια «πρέπει να τα παραδώσουν» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ την Τρίτη καθώς η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιρειών που καθυστέρησαν τις παραδόσεις, έχει αυξηθεί.

«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο» είπε σε live βίντεο στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται συνήθως στο Νταβός της Ελβετίας.

«Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να το τηρήσουν. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» συμπλήρωσε.

Πιθανό ακόμα και το να κινηθούν νομικά

Μετά τον προβληματισμό που έχει φέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη με τις παραδόσεις των εμβολίων, στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας. Να σημειωθεί πως κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρία.

Το ιστορικό της κόντρας

Η AstraZeneca ανέπτυξε το εμβόλιό της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί για την προμήθεια των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου, με την ΕΕ να την καλεί σε εξηγήσεις.

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ, κάνοντας λόγο «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας», εξέφρασε άλλωστε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» ανέφερε.

"google ad"

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ΕΕ υποστήριξε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, μετά τη συμφωνία για παράδοση τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων (με δυνατότητα παραγγελίας 100 εκατομμυρίων επιπλέον) και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «The Guardian» και «Daily Mail», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την παράδοση εμβολίων της Pfizer (που παράγεται στο Βέλγιο) προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αδυναμία της AstraZeneca να καλύψει τις απαιτήσεις για 80.000.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου. Αντίθετα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις στα 31 εκατομμύρια, προκαλώντας αναστάτωση.

Υπέρ μιας τέτοιας αντίδρασης τάχθηκε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ