18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Μετωπική με τους επιστήμονες – Ετοιμάζουν αντικατάσταση πνευμονολόγων και λοιμοξιολόγων με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους

Ημερομηνία:

Τους επιστήμονες που ανήκουν στην επιτροπή των ειδικών ετοιμάζεται να αλλάξει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πλέον η φθορά στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι καθημερινή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση κάποιων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και πνευμονολόγων θα βρεθούν στελέχη με άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι.

Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, και με το ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την κακή διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο και τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τη συγκεκριμένη στιγμή να ρίξει το φταίξιμο για τα κρούσματα, το κλείσιμο της αγοράς και της εστίασης και το μεγάλο λοκντάουν στους ειδικούς και σε «λάθος εισηγήσεις» τους.

Μόνο που, όπως φαίνεται, και από την πλευρά των ειδικών υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει να αντισταθούν σε αυτή τη διαδικασία κάνοντας γνωστές τις απόψεις τους και τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτά που θέλει να κάνει η κυβέρνηση και την επιστημονική άποψη που έχουν οι ίδιοι.

Η τελευταία συνεδρίαση έδειξε μάλιστα ότι οι επιστήμονες έχουν στυλώσει τα πόδια και υποστηρίζουν τις απόψεις τους με κάθε κόστος, καθώς μια κακή εξέλιξη στα θέματα της πανδημίας θα τους καθιστούσε υπεύθυνους στα μάτια της κοινής γνώμης.

“Βαρίδι” οι “εθνικοί ήρωες”

Μετά την ένταση πάντως που υπήρξε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές – καθώς οι ειδικοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικοί στο να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο, ενώ αποδέχθηκαν το άνοιγμα της αγοράς υπό τον όρο να γίνουν rapid test σε όλους τους ανθρώπους του λιανεμπορίου – η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα.

Καθώς μάλιστα γύρω από αυτό το θέμα υπήρξαν εντυπωσιακές παλινωδίες (αρχικά αποφασίστηκε να ανοίξουν όλα τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και την επομένη υπήρξε η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης), οι οποίες δημιούργησαν μια εικόνα για την κυβέρνηση ότι τα έχει χαμένα και δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μπει στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Η αποδόμηση της επιτροπής ωστόσο δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για την κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός πέρσι τον Ιούνιο, απευθυνόμενος στους ειδικούς, είχε δηλώσει ότι «χωρίς εσάς δεν θα τα είχαμε καταφέρει». Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι «εθνικοί ήρωες», οι «σωτήρες του έθνους», μετατράπηκαν σε βαρίδι για την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της να διαχειριστεί το πολύ δύσκολο θέμα της οικονομίας.

Η αρχή της σύγκρουσης

Η πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, αφού από τον Οκτώβριο του 2020 – με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας – είχαν αρχίσει τα σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από εκείνο το σημείο και μετά εξαφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη φάση της καραντίνας είχε αποθεώσει, καθώς έπειθε τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να ακούνε την άποψή του και να την ακολουθούν πιστά.

Ήταν η εποχή που η Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλπαζαν δημοσκοπικά, ενώ η αποδοχή του γνωστού λοιμωξιολόγου ήταν μεγάλη ακόμα και από τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη διαφωνία του Τσιόδρα με την κυβέρνηση εκδηλώθηκε μέσα στον Ιανουάριο, όταν ο επικεφαλής της επιτροπής ζήτησε αύξηση των τεστ στα 50.000 ημερησίως (τότε γίνονταν 10.000 – 15.000 την ημέρα) και αυστηρότερα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση, που είχε πειστεί ότι και στο δεύτερο κύμα τα πράγματα θα πήγαιναν το ίδιο καλά όπως στο πρώτο, επειδή οι πολίτες θα έμεναν στα σπίτια τους, έκανε ότι δεν άκουσε τις προτάσεις του ειδικού, ενώ παρότρυνε τους επιστήμονες να μην μιλούν στα ΜΜΕ διότι δημιουργείται σύγχυση. Παράλληλα, στελέχη της επιτροπής άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα ότι υπουργοί έκαναν εξαγγελίες για το άνοιγμα της αγοράς ή των σχολείων χωρίς να έχουν συνεννοηθεί μαζί τους, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι τους ασκούνταν πιέσεις για να συναινέσουν υπέρ των απόψεων του ενός ή του άλλου υπουργού…

Ύστερα… ήρθε το μπάχαλο

"google ad"

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιανουαρίου και παρά την επιφυλακτική στάση της επιτροπής – καθώς όλα έδειχναν ότι έρχεται το τρίτο κύμα της πανδημίας – ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις του δημιούργησε προσδοκίες στους ανθρώπους της αγοράς ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Την ίδια ώρα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφηνε να εννοηθεί ότι πρώτα απ’ όλα θα άνοιγαν τα σχολεία και ύστερα η αγορά. Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς είχαν άλλωστε καταγραφεί από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να τους μαζέψει λέγοντας ότι δεν πρέπει τα στελέχη της κυβέρνησης να προκαταλαμβάνουν τις εξελίξεις.

Αρχές Φεβρουαρίου, όταν το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε ότι χάνεται η μπάλα σε ό,τι αφορά την τήρηση της καραντίνας, υπήρξε η προσπάθεια από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναπροσέγγιση του επικεφαλής της επιτροπής, αλλά, όπως φάνηκε, αυτή η διαδικασία δεν είχε αποτελέσματα.

Αλλά και ανάμεσα στα στελέχη της επιτροπής υπήρχαν συγκρούσεις, καθώς κάποιοι κατηγορούσαν τους συνάδελφους τους ότι είναι υποχωρητικοί και έκαναν ό,τι τους έλεγε η κυβέρνηση. Μιλούσαν μάλιστα για «πρόθυμους» επιστήμονες με πολιτικές φιλοδοξίες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...