14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με αναφορές και στην στρατιωτικοποίηση της Κρήτης και στο προσφυγικό ομιλία Κουτσούμπα στην 17η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ημερομηνία:

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στην 17η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συνέρχεται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνικού και του τουρκικού κομμουνιστικού κινήματος και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγωνιζόμενο τούρκικο λαό και τη συμπαράσταση του κόμματος στις οικογένειες των θυμάτων της δολοφονικής προβοκάτσιας που οδήγησε στο θάνατο και σε βαρείς τραυματισμούς εκατοντάδες συνανθρώπους μας στην Άγκυρα, την ώρα που διαδήλωναν για το δίκαιο και την ειρήνη.

Ονόμασε την καπιταλιστική βαρβαρότητα ως αιτία των οικονομικών κρίσεων, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων που το «πέρασμά» τους από τα τουρκικά παράλια σε κάποιο ελληνικό νησί και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδείχθηκε μοιραίο καθώς, πολλοί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή παλεύοντας με τα κύματα.

Προσέθεσε ότι το ΚΚΕ καλεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση, ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σε διεκδίκηση σταματήματος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, καμίας συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτές, κατάργησης του Κανονισμού του Δουβλίνου της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, και των κατασταλτικών μέτρων της ΕΕ στα σύνορα, απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, τα σημεία εισόδου, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ και δημιουργίας αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας με ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην «επικίνδυνη για τους λαούς όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή για το μοίρασμα των πρώτων υλών, των μέσων μεταφοράς των εμπορευμάτων και των μεριδίων των αγορών», τονίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτή η περιοχή «να γίνει μπουρλότο».

Αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησής της προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «ίδρυση νέας βάσης στην Κάρπαθο, Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη και επέκταση και ενίσχυση της Βάσης της Σούδας», αλλά και στην «ετοιμότητά της να αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη». Προσέθεσε δε ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας δεν διασφαλίζονται με τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «που αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά, δήθεν αριστερά και δεξιά, όπως στην Ελλάδα, από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη ναζιστική Χρυσή Αυγή».

«Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, μια εργατική λαϊκή εξουσία, να αξιοποιεί υπαρκτές αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα καπιταλιστικών κρατών και άλλο πράγμα να προσχωρεί σε μία ιμπεριαλιστική συμμαχία, μια καπιταλιστική ένωση κρατών, έχοντας την αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να αποβεί σε όφελος της εργατικής τάξης και του λαού, σε όφελος της προοπτικής της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει να αναδείξει τις συνέπειες για την εργατική τάξη και το λαό από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, υψώνοντας ταυτόχρονα μέτωπο απέναντι στις αλυτρωτικές εθνικιστικές κορόνες, στις φασιστικές δυνάμεις, στους υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού και σε όσους απεργάζονται την διαμόρφωση «φιλοπόλεμου ρεύματος».

«Το κόμμα μας θέτει ευθέως το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η εργατική, λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Τονίζουμε ταυτόχρονα πως η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Επέρριψε μεγάλες ευθύνες στις δυνάμεις που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ψήφισαν υπέρ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις διαφορετικές «συνταγές» της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αστικής τάξης, για ταχύτερη και σταθερότερη καπιταλιστική ανάκαμψη και επισήμανε ότι ο χαρακτήρας των κομμάτων δεν καθορίζεται από τον αυτοπροσδιορισμό τους, αλλά από το πώς ενεργούν απέναντι στα βασικά συμφέροντα των αντίπαλων κοινωνικών τάξεων -καταρχήν μεταξύ αστικής και εργατικής τάξης.

Προσέθεσε ότι πολιτική στήριξη των γενικών συμφερόντων της αστικής τάξης ακολουθείται όχι μόνο από αστικά φιλελεύθερα κόμματα, αλλά και από κόμματα με αριστερές, σοσιαλιστικές ή και κομμουνιστικές αναφορές που καλούν την εργατική τάξη και τον λαό να συμβάλλουν στη στήριξη στόχων της τάξης των καπιταλιστών, όπως «παραγωγική ανασυγκρότηση», «αναβάθμιση της εθνικής παραγωγής- οικονομίας», «εκσυγχρονισμό» οικονομικών και πολιτικών αστικών δομών κ.λπ.

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για τις προτάσεις διάφορων «καλοθελητών» προς το ΚΚΕ, οι οποίοι, όπως είπε, ουσιαστικά προτείνουν στο ΚΚΕ να αγνοήσει τη σχέση πολιτικής-οικονομίας και να ξεχάσει ότι η οικονομικά κυρίαρχη τάξη είναι οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια, ενώ η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, είναι όργανά τους.

Αναφέρθηκε και στην άποψη περί συνεργασίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση του «νεοαποικιακού καθεστώτος», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υποδέεστερη θέση στις συγκροτημένες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κ.λπ.), αλλά αυτή της η θέση προκύπτει από την οικονομική-πολιτική-στρατιωτική δύναμή της ως καπιταλιστικού κράτους.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «ουτοπική και συμβιβαστική άποψη ότι ριζικές αλλαγές και ανατροπές ή θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη ή και παγκόσμια, ή πουθενά».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική-λαϊκή εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής και εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης.

"google ad"

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετία του ’90 αντιπαρατέθηκε στη ρεφορμιστική και οπορτουνιστική αντίληψη περί της αναγκαιότητας συγκρότησης αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και υπογράμμισε την επικαιρότητα της λενινιστικής κληρονομιάς περί του αδιανόητου της νίκης της εργατικής τάξης χωρίς ασίγαστη και ασυμβίβαστη πάλη με τον οπορτουνισμό.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη σημασία και το βάρος που ρίχνει το ΚΚΕ στην ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, και στην ισχυροποίηση του κόμματος, προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι η περίοδος που κρίνεται η ύπαρξη, η διατήρηση και η ανασυγκρότηση της επαναστατικής πρωτοπορίας, για να είναι ικανή να κατευθύνει στην επαναστατική διέξοδο τις εξεγερμένες εργατικές-λαϊκές μάζες, εκεί που ανάλογα ωριμάζουν οι διαθέσεις, οι καταστάσεις, λόγω απότομης και γενικευμένης κρίσης της αστικής εξουσίας».

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει, παρά τις δυσκολίες, την προσπάθεια για κοινή δράση και διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ