17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Με αναφορές στο “πεντοζάλι” του Τσίπρα στην Κρήτη οι New York Times για την προεδρική εκλογή

Ημερομηνία:

Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος το πεντοζάλι και οι αγορές θα ακολουθούν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομιλία στην Κρήτη είναι χαρακτηριστική μίας ρητορικής η οποία έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κτυπημένη από τη λιτότητα Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη και στις εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διατυπώνει την πεποίθηση ότι υπάρχει μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καταγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια έναντι της σημερινής κρίσης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα «νέα τείχη προστασίας» που έχουν σχεδιαστεί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιλέξει την έξοδο από το ευρώ.

Όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ευρώπη παραμένει εύθραυστη πολιτική. Και το σοκ που μπορεί να προκαλέσει η Ελλάδα μπορεί να είναι καταστροφικό. Με την ανεργία να είναι εξαιρετικά ψηλά στις περισσότερες χώρες και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε περικοπές σε ότι αφορά το κράτος πρόνοιας και τη μετανάστευση να αποτελεί σημείο έντασης, λαϊκιστικά και εθνικιστικά αιτήματα τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά έχουν διεισδύσει σε όλες τις χώρες της ηπείρου. Πολλά από αυτά τα κόμματα έχουν ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκό μήνυμα. Εάν ο Τσίπρας έρθει στην εξουσία στην Ελλάδα, θα ενδυναμωθούν και άλλα κόμματα με αντιευρωπαϊκή ρητορεία σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ακραία μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Τσίπρας και άλλοι στα άκρα δεξιά και αριστερά σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελούν κίνδυνο για το ευρώ. Ο καθηγητής De Gauve, σημειώνει ότι “Πολλές χώρες μπορούν κάποια στιγμή να πουν, “Δε θέλουμε να είμαστε μέρος μίας τέτοιας ένωσης” και αυτό θα μπορούσε να διαλύσει το ευρώ”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ