Χωρίς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο της Βουλής η εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που διοργάνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου
Το Mega ανέφερε πως η απόφαση για την ηχηρή απουσία των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του γεύματος των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί φέρονται εξέφρασαν τα παράπονά τους στον πρωθυπουργό για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και συμφώνησαν να μην παραστούν στην εκδήλωση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να δήλωσε πως αν και είναι προσκεκλημένος δεν προτίθεται να παρευρεθεί.
Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε ανακοινώσει την εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές τους Μανώλη Γλέζο, Κώστα Μανταίο, Πέπη Ρηγοπούλου και Σπύρο Χαλβατζή, από το βήμα της Βουλής. «Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ χρέος ιστορικό της Βουλής, αυτή η επέτειος να τιμάται και να μην παρασιωπάται υπό το πρόσχημα της εξοικονόμησης που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια επί μνημονίων», δήλωσε.
Μιλώντας στην εκδήλωση που διεξήχθη στη βουλή για την 41η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας ο Μανώλης Γλέζος είπε μεταξύ άλλων ότι «Εγώ δεν γιορτάζω το αποτέλεσμα ποτέ μου. Δεν ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε την πτώση της χούντας αλλά για να γιορτάσουμε την Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «Κατόρθωσε ο ελληνικός λαός να επιβάλλει δύο εθνικές επετείους, την 25 Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, που δεν είναι το τέλος μια εποχής αλλά είναι η απόφαση για αγώνα».
Ο Μανώλης Γλέζος αφού έκανε μια μικρή αναφορά σε διάφορα γεγονότα της «επταετίας» τόνισε ότι «για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη…το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και για να μας διδάσκει πρέπει όλοι εμείς να επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία».
Οι δηλώσεις
«Σαράντα ένα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χώρα και ο λαός βιώνουν την αμφισβήτηση από χρηματοοικονομικά συμφέροντα και όργανα διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων που παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές διαδικασίες (όπως έγινε στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση) στη διαδικασία της νομοθέτησης, παρεμβαίνουν ακόμη και στην απονομή της Δικαιοσύνης που επιδιώκουν να εξανδραποδίσουν» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κάλεσε μάλιστα «να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία που κατακτήθηκε με αγώνες δεν είναι δεδομένη και πρέπει να κατακτιέται μέσα από την καθημερινή μας αντίσταση, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις εκείνων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων, των πολλών του λαού και των εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών λειτουργιών».
«Η Δημοκρατία δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών. Καλούμαστε να μην αφήσουμε την Δημοκρατία να γλιστρήσει από τα χέρια μας και ένας πρώτος τρόπος είναι να θυμόμαστε πως κάποτε την χάσαμε για επτά χρόνια και να αντιστεκόμαστε στην επιτηδευμένη λήθη» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια των Μνημονίων σταμάτησε να εορτάζεται η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης.
«Ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για τη γενέθλια επανεμφάνιση της Δημοκρατίας, την απόφαση για αγώνα» είπε ο Μανώλης Γλέζος κι επισήμανε την ανάγκη «να αντλούμε από το παρελθόν ό,τι είναι αξιοσημείωτο και να μην λησμονούμε…Για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη, το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και όλοι εμείς να επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία» σημείωσε.
«Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σημασία όταν συνδέονται με το σήμερα» υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε το 1974 ήταν μια ταξική δημοκρατία. Όπως είπε το στέλεχος του ΚΚΕ, αρκετοί πλέον έχουν αντιληφθεί ότι «η αστική δημοκρατία είναι η άλλη όψη της δικτατορίας των μονοπωλίων» επικαλούμενος επίθεση που έχουν δεχτεί τα εργατικά δικαιώματα την περίοδο των μνημονίων. «Δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική» κατέληξε στην τοποθέτησή του, προτείνοντας ως μόνη διέξοδος τη λαϊκή εξουσία.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1WcCttJMlxE”]
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Τη συζήτηση συντόνισε ο πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας. Συμμετείχε επίσης, η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου και πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), Κώστας Μανταίος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο προαύλιο της Βουλής παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αγωνιστών της Δημοκρατίας, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος, της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από την κυβέρνηση το παρών έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τα μέλη της, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θεανώ Φωτίου, ενώ παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.