12.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Με απόφαση ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για το αιολικό – γίγας των 500 MW στην Εύβοια

Ημερομηνία:

Το δρόμο για την υλοποίηση της γιγαντιαίας επένδυσης της κοινοπραξίας Motor Oil με την Πορτογαλική EDPR  για αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW στη Εύβοια, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτονται όλες οι προσφυγές εναντίον του έργου.Κατά της μεγάλης επένδυσης που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ είχαν στραφεί από το 2021 δήμοι της Εύβοιας και πολίτες μπλοκάροντας  τα 354 MW του πρότζεκτ. Οι προσφυγές των δήμων, Κύμης – Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων Μεσσαπίων, κατά του έργου αφορούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους των αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις τους στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Εύβοιας που λόγου του υψηλού αιολικού δυναμικού αποτελεί μαγνήτη για όλους τους επενδυτές των ΑΠΕ.

Η συμφωνία με την EDPR είχε υπογραφεί  το 2019 με την Eλλάκτωρ και αποτέλεσε «προίκα» της Άνεμος, η οποία προ τριετίας εξαγοράστηκε από την Motor Oil. Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο των AΠΕ τα τελευταία χρόνια, με το οποίο o όμιλος  Βαρδινογιάννη ισχυροποίησε την παρουσία του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απέκτησε ένα μεγάλο εκτόπισμα στην αγορά της πράσινης ενέργειας. Η κοινή επένδυση με την EDPR συνεχίζεται με ένα έργο που έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στις στρατηγικές επενδύσεις.

Για το αιολικό – γίγας  όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρειαστεί τροποποίηση της άδειας καθώς αρχικά το έργο είχε προβλεφθεί να συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Γέροντα (Ερέτρια), το οποίο με διπλό κύκλωμα θα κατέληγε στο ΚΥΤ Αλιβερίου. Ο σχεδιασμός  αυτός έχει τροποποιηθεί με απόφαση της ΡΑΑΕΥ και έχει αποφασιστεί η γραμμή μεταφοράς να καταλήξει τελικά στο ΚΥΤ της Λάρυμνας.

Oι αποφάσεις του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο διαδοχικές αποφάσεις (159-165/2024), απέρριψε πρόσφατα τις αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, δήμων και περιβαλλοντικών σωματείων. Οι φορείς είχαν στραφεί  κατά της  απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τεσσάρων  αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και κατά της  ΑΕΠΟ  συγκροτήματος πέντε ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας  Εύβοιας.

Το ανώτατο δικαστήριο, έκρινε ότι ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ότι τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000. Καταλήγει μάλιστα με την διαπίστωση ότι οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της  εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επίσης έκρινε ότι δεν παραβιάζουν τις  διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής.

Τα big project των δύο ομίλων

Ο Όμιλος της Motor Oil επενδύσει συστηματικά σε έργα ΑΠΕ, έχοντας τριπλασιάσει την τελευταία τριετία το χαρτοφυλάκιό του από τα 279 MW το 2021, στα 837 MW, με στόχο τα 2 γιγαβάτ ως το 2030. Πριν λίγους μήνες, η Motor Oil, έλαβε όρους σύνδεσης για έργα 300 MW που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της UNAGI. Η  ΜΟΙ απέκτησε  το 50% ενός χαρτοφυλακίου 1,9 GW της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και θα αναπτύξει από κοινού με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Από την πλευρά της, η  EDPR έχει υπό κατασκευή συνολικά 3 αιολικά έργα ισχύος 102 MW, με το πρώτο της έργο δυναμικότητας 45 MW, να λειτουργεί ήδη στην περιοχής της Μαλεσίνας. Στο σχεδιασμό των Πορτογάλων είναι έργα συνολικής ισχύος 500 MW εντός πενταετίας, επενδύοντας συνολικά κεφάλαια μισού δις. Διεθνώς, ο όμιλος προγραμματίζει την εγκατάσταση 17 GW έργων ΑΠΕ, υλοποιώντας επενδύσεις που  υπολογίζεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Η EDPR έχει αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία μέσω της Ocean Winds (κοινής εταιρείας με την γαλλική Engie) και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, η οποία στην Ελλάδα έχει συμμαχήσει με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

newmoney.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...