Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη δημοτική αρχή Χερσονήσου η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρονται τα απορρίμματα από τη Σαντορίνη και τη Μήλο στο ΧΥΤΑ της Χερσονήσου.
Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων νησιωτικών περιοχών.
Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου με οχηματαγωγά πλοία, τα οποία όμως δε θα μεταφέρουν ταυτόχρονα και επιβάτες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, θα μεταφέρονται στην Κρήτη και από τα δύο νησιά, περίπου 40.000 τόνοι ετησίως.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το θέμα, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί και να αποφασιστεί τίποτα συγκεκριμένο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς αυτή τη στιγμή το κύτταρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου δε μπορεί να δεχτεί έναν τόσο μεγάλο όγκο απορριμμάτων .
Μάλιστα οριακά καλύπτει τα απορρίμματα της περιοχής της Χερσονήσου.
Όπως ανέφερε ο κ .Μαστοράκης βρίσκεται σε επικοινωνία με το Δήμαρχο της Σαντορίνης, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο μαζί του όσο και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου αν τελικά πρέπει η Κρήτη να δεχτεί απορρίμματα από άλλες περιοχές, να εξεταστεί σε επίπεδο νησιού.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, ο οποίος, όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, δεν είναι δυνατόν να απενεργοποιηθεί ένα εργαλείο ανάπτυξης, όπως είναι ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη διαδικασία κορεσμού του.
Σχετική ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου η οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, σε σκουπιδότοπο της Σαντορίνης και της Μήλου.
“Ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου δεν γίνεται να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ του Νοτίου Αιγαίου με ότι αυτό συναπάγεται την στιγμή, μάλιστα, που καλύπτει οριακά τα απορρίμματα της περιοχής.
Καλούμε λοιπόν τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες που να αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για την Χερσόνησο, διαφορετικά το θέμα αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα” – αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ.