13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με απόφαση υπουργείου η απόρριψη των σκουπιδιών Σαντορίνης και Μήλου θα γίνεται στην Κρήτη;

Ημερομηνία:

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη δημοτική αρχή Χερσονήσου η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρονται τα απορρίμματα από τη Σαντορίνη και τη Μήλο στο ΧΥΤΑ της Χερσονήσου.

Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων νησιωτικών περιοχών.

Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου με οχηματαγωγά πλοία, τα οποία όμως δε θα μεταφέρουν ταυτόχρονα και επιβάτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, θα μεταφέρονται στην Κρήτη και από τα δύο νησιά, περίπου 40.000 τόνοι ετησίως.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το θέμα, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί και να αποφασιστεί τίποτα συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς αυτή τη στιγμή το κύτταρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου δε μπορεί να δεχτεί έναν τόσο μεγάλο όγκο απορριμμάτων .

Μάλιστα οριακά καλύπτει τα απορρίμματα της περιοχής της Χερσονήσου.

Όπως ανέφερε ο κ .Μαστοράκης βρίσκεται σε επικοινωνία με το Δήμαρχο της Σαντορίνης, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο μαζί του όσο και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου αν τελικά πρέπει η Κρήτη να δεχτεί απορρίμματα από άλλες περιοχές, να εξεταστεί σε επίπεδο νησιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, ο οποίος, όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, δεν είναι δυνατόν να απενεργοποιηθεί ένα εργαλείο ανάπτυξης, όπως είναι ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη διαδικασία κορεσμού του.

Σχετική ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου η οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών να μετατρέψει  την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, σε σκουπιδότοπο της Σαντορίνης και της Μήλου.

“Ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου δεν γίνεται να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ του Νοτίου Αιγαίου με ότι αυτό συναπάγεται την στιγμή, μάλιστα, που καλύπτει οριακά τα απορρίμματα της περιοχής.

Καλούμε λοιπόν τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες που να αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για την Χερσόνησο, διαφορετικά το θέμα αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα” – αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ.

ekriti.grcretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...