14.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Με αφανισμό απειλούνται οι κέδροι της Κρήτης

Ημερομηνία:

Με αφανισμό απειλούνται οι αμμοθίνες με κέδρους που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life Junicoast, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο σήμερα συνάντηση εργασίας στο ΜΑΙΧ.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες του προγράμματος οι κέδροι κινδυνεύουν από τη βόσκηση, ενώ αρκετές φορές καταλήγουν καυσόξυλα στις φωτιές που ανάβουν το καλοκαίρι τουρίστες που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.

Αμμοθίνες με κέδρους στην Κρήτη υπάρχουν στο νομό Χανίων στο Κεδρόδασος στο Ελαφονήσι, στα Φαλάσαρνα, στη Γαύδο και στη νήσο Χρυσή στην Ιεράπετρα και είναι προστατευόμενοι οικότοποι του δικτύου Natura 2000.

Το πρόγραμμα JUNICOAST “Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus (κέδρου) στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)” (LIFE07NAT/GR/000296) είναι μία από τίς έξι προτάσεις που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE+ 2007-2013 για το περιβάλλον.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προστασία του οικοτόπου των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus. Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία των οικοτόπων 92/43 (Habitats Directive), οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Juniperus αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*). Η κατανομή του οικοτόπου αυτού στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στα νότια της χώρας. Το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με όλες τις γνωστές τοποθεσίες του οικοτόπου στις περιοχές της Κρήτης και του Νότιου Αιγαίου που ανήκουν στο Ελληνικό δίκτυο ΦΥΣΗ 2000.

Ολες οι δράσεις του προγράμματος θα εφαρμοστούν στις περιοχές της Κρήτης στις οποίες απαντάται ο ανωτέρω οικότοπος και οι οποίες καλύπτουν περίπου το 54% του οικοτόπου αυτού στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι δράσεις διάδοσης-διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα περιλαμβάνουν και την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για μια ευρύτερη προστασία και αποκατάσταση του οικοτόπου.

Το πρόγραμμα αυτό μέσω της Εθνικής, πολύ-συμμετοχικής επικοινωνιακής στρατηγικής στοχεύει στην προώθηση συγκεκριμένων δράσεων προστασίας, στην διάδοση της εμπειρίας, στην προώθηση και εκπαίδευση σχετικά με τις τεχνικές και τις μεθόδους σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, διασφαλίζοντας την ευρύτερη προστασία του οικοτόπου αυτού σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα JUNICOAST έχει την μορφή επιδεικτικού προγράμματος (demonstration project) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και η διάρκειά του είναι 4 χρόνια.

Αύριο Παρασκευή η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος θα επισκεφθεί τον οικότοπο των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων στο Κεδρόδαασος.

Βαρδής Καλογεράκης

Πηγή: neatv.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...