16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με αφορμή την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, επίσκεψη του Γενικού Κυβερνήτη, της Υπουργού Παιδείας και του Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Ημερομηνία:

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφτηκαν σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου 2016 το πρωί, στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, η Αυτού Εξοχότης, o Αντιστράτηγος Sir Jerry Mateparae, Γενικός Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, η  Υπουργός Παιδείας της Νέας Ζηλανδίας, κ. Hekia Parata και ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, κ. Patrick Rata, συνοδευόμενοι από τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη.

Ο Γενικός Κυβερνήτης άνοιξε τη συζήτηση, συγχαίροντας τον Αντιπεριφερειάρχη για τον συντονισμό και την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, και εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες, ιδιαίτερα προς τον κρητικό λαό, για την άψογη και θερμή φιλοξενία του. Επεσήμανε ότι ο εορτασμός αυτός είναι σημαντικός, όχι μόνο για τους Κρητικούς, αλλά και για τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι βιώνουν τις εκδηλώσεις με πολλή συγκίνηση, λόγω των αδελφικών δεσμών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης μεταξύ των προγόνων τους και των Κρητικών, επισήμανση που βρήκε σύμφωνη και την Υπουργό Παιδείας, λέγοντας μάλιστα ότι, αρκετοί συγγενείς της, μεταξύ των οποίων, ο παππούς της και ο αδελφός του πατέρα της, πολέμησαν τότε στο πλευρό των Κρητικών.

Η Υπουργός, κ. Hekia Parata, στη συνέχεια, εξέφρασε την συγκίνησή της, διότι πρώτη φορά ήρθε στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικώς, και είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε μέρη όπου πολέμησαν οι δικοί της, όπως η Σούδα και τα Σφακιά. Έχοντας μεγαλώσει σ’ ένα μικρό χωριό, με τις μνήμες της Ιστορίας της Μάχης, βίωσε και βιώνει τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν τότε μεταξύ των δύο λαών.

Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε σε συνομιλία του, με τον δικό του πατέρα, ο οποίος ήταν 40 ετών την εποχή της Μάχης. Όταν κάποτε τον ρώτησε, πώς  συνεννοούνταν μεταξύ τους αφού δεν γνώριζε ο ένας λαός τη γλώσσα του άλλου, εκείνος του απάντησε: «με την γλώσσα της ψυχής, όλα τα κουβεντιάζαμε, και όλα τα καταλαβαίναμε».

Ο Γενικός Κυβερνήτης μίλησε και πάλι για τα συναισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης που διακατέχουν το λαό του για τους Κρητικούς, για τις θυσίες που έκαναν γνωρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, και ότι παρά το ότι έχουν περάσει 75 χρόνια και έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, δεν πρέπει να ξεχαστούν οι καταστροφές και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αναφέρθηκε και στους Νεοζηλανδούς Sandy Tomas και Ηaddon Donald που πολέμησαν στην Κρήτη και είχε την ευκαιρία να συναντήσει προσωπικά, και στους μεγαλύτερους μαχητές που δεν μιλούσαν για τη Μάχη – παρά πολύ αργότερα, μετά το τέλος του πολέμου – αλλά που μιλούσαν συνέχεια για τη στενή τους σχέση με τους Κρητικούς, τη γενναιοδωρία τους και για την αμοιβαία εκτίμηση των δύο λαών.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι θα πάρει μαζί της, φεύγοντας από τα Χανιά, την ομορφιά του τόπου και των ανθρώπων του, και θα γίνει πρέσβειρα της Κρήτης στη Νέα Ζηλανδία. Επεσήμανε επίσης ότι, ως Υπουργός Παιδείας, θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μην ξεχαστεί η ιστορική Μάχη και να ενθαρρύνει τα σχολεία να τη διδάξουν. «Διότι η Ιστορία έχει περισσότερη σημασία σήμερα από ποτέ, αφού τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν τότε είναι περισσότερο αναγκαία σήμερα από ποτέ», είπε ακριβώς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πώς διαπιστώνει μετά λύπης του, ότι γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μάλιστα στον ακαδημαϊκό χώρο, να παραποιηθεί η Ιστορία μας και να ξεχαστεί. Δήλωσε ότι επικροτεί τη συμφιλίωση όλων των λαών, αλλά ότι είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχαστεί από τα παιδιά μας η Ιστορία και οι θηριωδίες που διεπράχθησαν, ώστε να μην επαναληφθούν. Ο Γενικός Κυβερνήτης τόνισε ότι οι επετειακές τιμητικές εκδηλώσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να μην ξεχαστούν τα μαθήματα της Ιστορίας μας.

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στην Οικονομία της Κρήτης, η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης, είναι βελτιωμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη, προσφέρει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, το οποίο ενισχύεται και από την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που έχουν αφήσει οι διάφοροι λαοί που πέρασαν από τον τόπο μας.

Ο Γενικός Κυβερνήτης και η Υπουργός υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν στα Χανιά, στο πλαίσιο των διακοπών τους, αφού η ομορφιά του τοπίου, η διατροφή και Ιστορία του τόπου αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για κάθε επισκέπτη.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Γενικός Κυβερνήτης και η Υπουργός αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, και ευχήθηκαν να ξανασυναντηθούν σύντομα στα Χανιά.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ