16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Με αφορμή τον βιασμό στη Θεσσαλονίκη… Μια αμόρφωτη και άξεστη παρέα κλεφτοκοταδων θεωρούν ότι όλα τους επιτρέπονται

Ημερομηνία:

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη *

Σε περίπτωση που δεν το έχουμε καταλάβει αυτό που ονομάζουμε “ελίτ” σε αυτή τη χώρα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μάτσο πρώην κλεφτοκοταδες (θα τους έλεγα γελαδαρηδες αλλά τους αναβαθμίζω) αμόρφωτοι και απαίδευτοι που αναρριχήθηκαν σε θέσεις εξουσίας και κέρδισαν παχυλά συμβόλαια με δημόσιο χρήμα μέσω πελατειακών σχέσεων, εξυπηρετήσεων, γάμων και κουμπαριων.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, οι διαδοχικές κυβερνήσεις δημιούργησαν έναν δημόσιο τομέα βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις, δίνοντας δημόσια έργα σε φίλα προσκείμενα πρόσωπα και διορίζοντας τα σε θέσεις-κλειδιά σε πανεπιστήμια, δημόσια αξιώματα και τοπικά συμβούλια. Δημιούργησαν έτσι μια νέα ελιτ της οποίας η επιβίωση και ο πλουτισμός εξαρτιόταν αποκλειστικά απο τις σχέσεις διαπλοκής με την εξουσία.

Αυτό το σύστημα απαιτούσε και μια ισχυρή γραφειοκρατία για να είναι λειτουργικό, δημιουργώντας με τη σειρά του ορδές συμβούλων, στελεχών και ακαδημαϊκών που έλαβαν θέσεις επιρροής με βάση την πολιτική τους αφοσίωση και όχι τα προσόντα τους.

Οι “ολιγαρχες” που δημιουργήθηκαν με δημόσιο χρήμα, καλλιέργησαν τον μύθο του “αυτοδημιούργητου επιχειρηματία” με τη (συν)ενοχή των ΜΜΕ που έφτιαχναν συστηματικά το προφίλ του φιλανθρωπου, καινοτόμου, δυναμικου επιχειρηματία που πόζαρε στη Μύκονο αγκαλιά με ένα νεαρό μοντέλο η κάποια τηλεπερσονα.

Και έτσι πορεύτηκαμε τα τελευταία χρόνια και αν κάποιοι στην πορεία έχασαν την αίγλη τους (αν κ όχι αρκετα, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα παιδιά πτωχευμένων επιχειρηματιών σπουδάζουν στα πιο ακριβά πανεπιστήμια των ΗΠΑ) καινούρια φυντανια ξεπήδησαν από τον βόθρο της διαπλοκής και πήραν τη θέση και τα προνόμια τους.

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, μετά από πτωχεύσεις και πανδημίες, η ίδια αμόρφωτη και άξεστη παρέα των κλεφτοκοταδων να μονοπωλει τις ειδήσεις, να αγοράζουν ομάδες, επιχειρήσεις και δημοσιογράφους, να τρώνε και να κοιμούνται με την εξουσία και μέσα στη γενική Ομερτά να θεωρούν ότι όλα τους επιτρέπονται.

Απλά επειδή μπορούν.

* Από τον προσωπικό λογαριασμό της δημοσιογράφου στο facebook

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...