16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με δημοσίευμά της η «Independent» της Αγγλίας επαληθεύει τους φόβους των ακτιβιστών – Το Cape Ray δεν έχει σταθερό σημείο

Ημερομηνία:

Διεθνής δημοσιότητα πήρε η προσπάθεια του στολίσκου από την Κρήτη να πλησιάσει στο σημείο όπου γίνεται η υδρόλυση εν πλω εντός του MV Cape Ray. Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν σε πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και στο Al Arabiya αλλά και στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της Ινδίας. Εκτενές ρεπορτάζ όμως είχε και η εφημερίδα “Independent” της Αγγλίας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω και όπως είχαμε αναγράψει και σε δημοσίευμά μας ήδη από την Πέμπτη, περίπου 31% δηλαδή περίπου 411 τόνοι των χημικών της Συρίας έχουν ήδη καταστραφεί.

147 από τους 600 τόνους χημικών εντός του Cape Ray έχουν καταστραφεί

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε αυτά τους 411 τόνους που έχουν καταστραφεί συνοπολογίζονται και τα χημικά που βρίσκονται εντός του Cape Ray και καταστρέφονται με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Από αυτούς τους περίπου 600 τόνοι επικίνδυνων χημικών πρώτης προτεραιότητας, έχουν καταστραφεί 147 τόνοι χημικών.

Στο δημοσίευμα τώρα της εφημερίδας “Independent” σημειώνεται ότι μία ομάδα ακτιβιστών, επιστημόνων και πολιτικών προσπάθησαν να πλησιάσουν στο σημείο όπου το αμερικάνικο πλοίο βρίσκεται και γίνεται η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Όμως, ο στολίσκος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω της κακοκαιρίας.

Δηλώσεις γνωστών ακτιβιστών και φορέων ενάντια στην υδρόλυση

Αφού παρατίθεται η θέση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη συνέχεια υπάρχουν δηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κ. Θοδωρή Τσιμπίδη ο οποίος είπε στον “Independent”:

«Γιατί να προχωρήσεις με μία τέτοια διαδικασία στη θάλασσα και να δημιουργήσεις ένα τέτοιο επικίνδυνο προηγούμενο;» Για να καταλήξει: «Τέτοιου είδους χημικά δε θα έπρεπε να επεξεργάζονται στη θάλασσα. Είναι ένα πολύ ασταθές περιβάλλον και πολλά μπορούν να πάνε στραβά.»

Αναφορά γίνεται και στον καθηγητή Ευάγγελο Πισσία που δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει το αμερικάνικο στρατιωτικό προσωπικό που προστατεύει το MV Cape Ray: «Δεν παρανομούμε, είμαστε στα δικά μας ύδατα αλλά θα θέλουν να μας αποθαρρύνουν. Κι ενώ δε θέλουμε να τους προβοκάρουμε ούτε επιθυμούμε τη βία, είναι καθήκον μας να τους στείλουμε ένα μήνυμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοικοι της Κρήτης εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Κι αναφέρεται στον Δήμαρχο Σφακίων Παύλο Πολάκη, και στις προσδοκίες του ότι οι προσπάθειες του στολίσκου θα διαφωτίσουν τον κόσμο σχετικά με το θέμα: «Θέλουμε να πούμε σε αυτούς στο Cape Ray να σταματήσουν και να φύγουν από εδώ».

Το MV Cape Ray δεν κάνει την υδρόλυση σε κάποιο σταθερό σημείο

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν δηλώσεις της Alana Garas, αξιωματούχου της EUCOM (U.S. – European Command) που επαληθεύουν τα λεγόμενα των ακτιβιστών ότι το πλοίο δεν κάνει τη διαδικασία της υδρόλυσης σε κάποιο σταθερό σημείο αλλά βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση ώστε να αποφεύγει τον καιρό.

Πιο συγκεκριμένα η Alana Garas αναφέρει ότι το MV Cape Ray διαθέτει τα εργαλεία για να συνεχίζει την αποστολή ακόμα και με κακοκαιρία και με ισχυρό κυμματισμό.

Είπε ότι το πλοίο θα μπορούσε να μετακινείται για να αποφεύγει τον καιρό. Και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, το πλοίο έχει «σταθεροποιητές για να μειώνουν την ένταση των κραδασμών».

"google ad"

Δηλώσεις, βεβαίως, ανησυχητικές που αποδεικνύουν ότι οι αμερικάνοι θέλουν να τελειώνουν με αυτή την υπόθεση όσο πιο γρήγορα γίνεται και επαληθεύουν απολύτως τους φόβους των ακτιβιστών ότι το Cape Ray βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, αλλάζει σημεία ανάλογα των καιρικών συνθηκών και δε σέβεται τους κανόνες που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει για τη λειτουργία του συστήματος της υδρόλυσης εν πλω. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η δήλωση ότι ακόμα και όταν δε μπορεί να μετακινηθεί για να αποφύγει τις καιρικές συνθήκες συνεχίζει τη διαδικασία;

Να υπενθυμίσουμε ότι και σε παλιότερο δημοσίευμά μας είχαμε αναφερθεί σε αντιδράσεις της οργάνωσης Robin De Bois για το γεγονός ότι η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω συνέβαινε δίχως να παίρνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο ενώ και ο Μάικλ Λούχαν επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του ΟΑΧΟ σε δηλώσεις του στο Russia Today, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας στις 10 Ιουλίου είπε ότι «το σύστημα υδρόλυσης λειτουργεί και κάτω υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες» αναιρώντας έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη μήνες διαβεβαιώσων ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο δημοσιεύμα τώρα της “Independent”, αφού εκφράζεται η αμφιβολία για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μία νέας αποστολής, ο δημοσιογράφος επιλέγει να τελειώσει το άρθρο του αναφορά στην προσπάθεια εντοπισμού του Cape Ray με τις εξής αγωνιστικές δηλώσεις του δήμαρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη:

«Αν δεν αγωνιστείς δεν πετυχαίνεις τίποτα. Αλλά αν αγωνιστείς, μπορείς κάτι να πετύχεις».

Ρεπορτάζ στο μεγαλύτερο δημόσιο κανάλι της Γερμανίας ARD

Να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον ειδησεογραφικών πρακτορείων και καναλιών από το εξωτερικό ήταν έντονο και τις προηγούμενες ημέρες αφού για την αποστολή του στολίσκου βρέθηκαν στο Παλιό Λιμάνι Χανίων πολλοί δημοσιογράφοι, μεταξύ αυτών και ρεπόρτερ του ARD, του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας και δεύτερου μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το BBC.

Είναι το τρίτο ρεπορτάζ για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα ρεπορτάζ επιμελείται η γνωστή γερμανίδα δημοσιογράφος Χίλντε Στάντλερ η οποία έχει δείξει τρομερό ενδιαφέρον για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν, για να ενημερωθεί επί του ζητήματος είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και είχε επιβιβαστεί στο γερμανικό πλοίο που συνοδεύει το Cape Ray.

Είναι η δεύτερη φορά που ανταποκριτές του κρατικού καναλιού της Γερμανίας βρίσκονται στην Κρήτη. Την πρώτη φορά βρεθήκαν εδώ πριν περίπου δύο βδομάδες για να μιλήσουν με άτομα που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβουλία ενώ τώρα κάλυψαν την αναχώρηση των πλοιαρίων.

Το συγκεκριμένο 5λεπτο ρεπορτάζ θα προβληθεί στα πλαίσια του ενημερωτικού μαγκαζίνου EuropaMagazine στις 2 Αυγούστου. Πάντως, δε θα σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα της υδρόλυσης των χημικών, θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν μέχρι το τέλος, όπως και τις αντιδράσεις στην Κρήτη.

10λεπτο ντοκιμαντέρ για λατινοαμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur από τον Άρη Χατζηστεφάνου

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε συνομιλία που είχαμε με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου μας ενημέρωσε ότι το υλικό που έχει συλλέξει θα χρησιμοποιηθεί σε 10λεπτο ντοκιμαντέρ για το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των χωρών της Λατινικής Αμερικής Telesur ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με άλλα τηλεοπτικά δίκτυα καθώς και εφημερίδες του εξωτερικού.

Γ.Α.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...