21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Με Κρητικό ενδιαφέρον ο τάφος της Αμφίπολης;

Ημερομηνία:

Το ναύαρχο, ναυπηγό, εφευρέτη του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο ή το Στρατηγό Βρασίδα, δείχνουν σύμφωνα με την αρχαιολόγο και ξεναγό Ευγενία Κούκουρα, τα πρώτα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπουλης.
Σε δημοσίευμα του “in.gr” με τον τίτλο «Το μυστήριο της Αμφίπολης» σημειώνει:

«Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Οι θεωρίες για τον «ιδιοκτήτη» του τύμβου πολλές και καθώς η ανασκαφή προχωρά αναμένεται να λυθούν οι απορίες.

Πολλοί θεωρούν ότι πιθανώς ο τάφος να ανήκε στον ναύαρχο Νέαρχο, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την Αμφίπολη – αφετερία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- το 334 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη και στον γιο της Αλέξανδρο τον Δ’, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο το 311 π.Χ. έχοντας πρώτα εξοριστεί στην Αμφίπολη. Άλλοι εκτιμούν ότι μία τέτοια μεγαλοπρεπής κατασκευή θα ήταν παράξενη επιλογή».

Ενώ σε δηλώσεις της στο radio1d.gr η αρχαιολόγος κ. Κούκουρα σημείωσε ότι: “Πιστεύω ότι κατά 99.9% εκεί είναι θαμμένος ο Νέαρχος ο άνθρωπος που δημιούργησε μεταξύ άλλων ένα γυάλινο υποβρύχιο με το οποίο καταδύθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Ινδικό Ωκεανό. Όμως δεν αποκλείεται να βρίσκεται εκεί θαμμένος ο Στρατηγός Βρασίδας”, και συμπληρώνει πως η Αμφίπολη ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος για να μεταφέρει και το χρυσό του Παγγαίου.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο τάφος ανήκε στο Νέαρχο, τότε υπάρχει και Κρητικό ενδιαφέρον, καθώς ο Νέαρχος ήταν Κρητικός, από την αρχαία Λατώ! Υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Εάν όμως ο τύμβος ανήκει στο Βρασίδα το στρατηγό που έπεσε στο σημείο αυτό καθώς η πόλη -κλειδί ήταν αντικείμενο έριδας μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, τότε το μνημείο θα είναι προγενέστερο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η πληροφορία φαίνεται να έχει σημασία καθώς ανάλογο ταφικό μνημείο έχει εντοπιστεί και στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα μέχρι τώρα θεωρείται το παλαιότερο κυκλικό μνημείο στα Βαλκάνια μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της...

O Μαζωνάκης τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein

Σε ρυθμούς Rammstein μπαίνει το ελληνικό κοινό, καθώς στο τέλος του...

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...