33.8 C
Chania
Tuesday, July 2, 2024

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Ημερομηνία:

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της μεγάλης ήττας του κόμματός του στις Ευρωεκλογές ευρωεκλογές από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών έως τις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και 19,25% το 2017.

Από τον σημερινό πρώτο γύρο θα εκλεγούν όσοι συγκεντρώσουν το 51% των ψήφων εάν η προσέλευση αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας. Εάν κανείς δεν πετύχει κάτι τέτοιο, πράγμα που αναμένεται να συμβεί σε πολλές από τις 577 περιφέρειες, στον δεύτερο γύρο περνούν όσοι υποψήφιοι ξεπεράσουν το 12,5%. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό 12,5%, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε δεύτερο γύρο.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει Κεντροαριστερά, Πράσινους και την ριζοσπαστική αριστερά της «Ανυπότακτης Γαλλίας» υπό τον Μελανσόν, ενώ τρίτη και λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην προηγούμενη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι μεταξύ 220 και 295, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο οι εκτιμήσεις δίνουν από 120 ως 200 έδρες και για την παράταξη Μακρόν ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες. Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα εκλέξει το – ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος του οποίου, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ρυθμιστικός.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Άννα Ντουντουνάκη είναι με το βλέμμα στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Άννα Ντουντουνάκη συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη Ελληνίδα...

Σφοδρή επίθεση Μαρίας Καρυστιανού στον Άδωνι Γεωργιάδη: Ολοφάνερος ο φόβος που προκαλεί η αλήθεια στον ένοχο

Με μια εξαιρετικά αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook σχολίασε η Μαρία Καρυστιανού τη σύγκρουση του υπουργού...