14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με μεσογειακό κυκλώνα έρχεται το φθινόπωρο στην Κρήτη: Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμ. Λέκκα

Ημερομηνία:

Με ένταση φαίνεται να ξεκινάει το Φθινόπωρο στη χώρα μας, αλλά και στο νησί μας, ιδιαίτερα στην φάση αποκατάστασης του Βορείου ρεύματος που προσδιορίζεται από το Σάββατο το μεσημέρι.

Πράγματι το Βαρομετρικό χαμηλό που ξεκίνησε την πορεία του από της ακτές της Λιβύης, φαίνεται προγνωστικά τουλάχιστον, να ενισχύεται προϊδεάζοντας για τοπικές εντάσεις των καιρικών φαινομένων σε περιοχές της χώρας μας. Στο νησί μας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν σε ήπιο τόνο από την Πέμπτη αργά το βράδυ και για την Παρασκευή, κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης,  ενώ από το Σάββατο η στροφή και ενίσχυση των ανέμων από Βόρειες διευθύνσεις θα σημάνει την ένταση των καιρικών φαινομένων και στο νησί μας καθώς και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Μεσογειακός Κυκλώνας (Medicanes); Ποιός ξέρει αν θα εξελιχθεί έως αυτή τη βαθμίδα.  Η πιθανότητα υπάρχει, είναι όμως μικρή. Ας μείνει όμως αυτό να εξετασθεί από τους Μετεωρολόγους, αυτό που οφείλει να κάνει ο κάθε πολίτης είναι να ενημερώνεται με τα τελευταία δεδομένα και να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ένταση των φαινομένων εμφανίζεται σε τοπικό επίπεδο δοκιμάζοντας τις περιοχές που πλήττονται από την ένταση αυτή. 

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα

Φθινοπωρινό θα εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη το βράδυ και για την Κρήτη με τον κίνδυνο μάλιστα για πρόσκαιρη σημαντική ένταση των καιρικών φαινομένων, κυρίως για το Σάββατο το απόγευμα έως και την Κυριακή το πρωί.

Οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται  ήδη στην Κεντρική Μεσόγειο, Νότιο Ιόνιο, κινείται ΒΑ και στη συνέχεια με Ανατολική πορεία  θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και, με τα έως τώρα στοιχεία, το Σάββατο θα κινηθεί ΝΑ περνώντας πάνω από την Κρήτη με κατεύθυνση προς την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πέρασμα του το καλά οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται για την Παρασκευή να ενισχύσει κατά τόπους τους ανέμους , ενώ οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και οι καταιγίδες ενδεχομένως να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα σε περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και της ηπειρωτικής χώρας  οι οποίες θα προσδιορισθούν καλύτερα με βάση την πορεία του συστήματος.

Το νησί μας αναμένεται να επηρεασθεί από την διέλευση του Βαρομετρικού χαμηλού,  με την κορύφωση της έντασης  των καιρικών φαινομένων να εκτιμάται από το Σάββατο το Απόγευμα. Τα έντονα φαινόμενα προσδιορίζονται σε ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες, πολύ ισχυρούς Βόρειους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Για αύριο Πέμπτη αναμένεται γενικά καλός καιρός στην Κρήτη με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, χωρίς όμως φαινόμενα βροχής, οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ διευθύνσεις, 3-4 Μποφώρ στα βόρεια του νησιού ενώ στα Νότια θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια καλά, έως και λίγο υψηλά για την εποχή επίπεδα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης οι νεφώσεις θα πυκνώσουν περισσότερο στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης και πιθανά θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρώτες βροχές στις περιοχές αυτές.

Την Παρασκευή αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές όμως , ήπιες, βροχοπτώσεις κατά τόπους κυρίως  σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά από ΝΔ έως και Νότιες διευθύνσεις με τις μεγαλύτερες εντάσεις των 5 -6 Μποφώρ να επηρεάζουν τις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Το Σάββατο το πρωί διατηρείται σχεδόν το ίδιο σκηνικό αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένεται στροφή και ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ενώ οι βροχές οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά θα είναι κατά τόπους ισχυρές και πιθανά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα προσαρμοσμένη πλέον στα επίπεδα του Φθινοπώρου.

Από την Κυριακή το πρωί αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων καθώς επίσης και σταδιακή εξασθένηση των Βορείων ανέμων και του υψηλού κυματισμού που θα σημειώνεται στο βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ