23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με μηνύσεις απειλεί η Βayer τον “Αγώνα της Κρήτης” – Παραπλανητικές οι αναφορές περί “κρητικής ασπιρίνης”

Ημερομηνία:

Με αφορμή δημοσίευμα του “Αγώνα της Κρήτης” σχετικά με την κυκλοφορία του διατροφικού σκευάσματος από μείγμα κρητικών βοτάνων της εταιρείας Gallenica με την επωνυμία “Cretan IAMA” η εταιρεία Bayer μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της μας έστειλε κείμενο στο οποίο μας ζητείται, υπό την απειλή μηνύσεων:

α) Να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”

β) Να αποσύρουμε κάθε λεκτική ένδειξη, άλλη αναφορά και οιαδήποτε απεικόνιση ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ/ASPIRIN με ή χωρίς το περίγραμμα της νήσου Κρήτης

γ) Να αναρτήσουμε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στη ιστοσελίδα μας με αναφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι ενδείξεις “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” αποτελούν καταχωρημένο σήμα της BAYER AG και ότι εκ παραδρομής έγινε η χρήση της ένδειξης αυτής στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει σε κείμενο προς τον “Aτ.Κ.” δικηγόρος της φαρμακοβιομηχανίας Bayer  ο όρος “κρητική ασπιρίνη” ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, σχετικά με το σκεύασμα της εταιρείας Gallenica με την επωνυμία “Cretan IAMA” είναι παραπλανητικός αφού η ασπιρίνη είναι φαρμακευτικό  προϊόν της Βayer με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ενώ η φερόμενη ως “κρητική ασπιρίνη” είναι διατροφικό συμπλήρωμα που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Όπως τονίζει ο δικηγόρος της εταιρείας προς τον “Αγώνα της Κρήτης”, η Bayer είναι νόμιμος δικαιούχος των φημισμένων σημάτων  “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” τα οποία προστατεύονται πλέον της 100ετίας για να διακρίνουν ένα παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, που περιέχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η αναφορά της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με δεύτερη ή και περισσότερες λέξεις /απεικονίσεις, είτε ως τίτλος, είτε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, προσβάλλει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας επί του διεθνώς φημισμένου σήματός της “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”.

Από την πλευρά μας αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αυτή αποτελεί τη μοναδική φορά στην ιστορία της εφημερίδας που αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα με εταιρεία. Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι. Και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο με μια απλή αναζήτηση στο google θα βρεθούν χιλιάδες αναφορές σε σχετικά θέματα με μέρος του τίτλου όπου το σκεύασμα αναφέρεται ως κρητική ασπιρίνη, με ή χωρίς εισαγωγικά («»).

Ο αρχικός τίτλος εξ’ άλλου δε δόθηκε από εμάς. Αντιθέτως, εμείς από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα με την παρασκευή κρητικού σκευάσματος από βότανα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο να ενημερώσουμε με ακρίβεια και μεγάλη προσοχή στις διατυπώσεις το αναγνωστικό μας κοινό, προσπαθώντας να δώσουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Για αυτό το λόγο πήραμε εκτεταμένη συνέντευξη από τον καθηγητή κ.Χρήστο Λιονή όπου σε πολλά σημεία αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι διατροφικό συμπλήρωμα και όχι φάρμακο. Ως εκ τούτου σε κανένα σημείο δεν αμφισβητήσαμε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”.

Το σκεύασμα Cretan Iama, αυτό που ονομάστηκε από τους δημοσιογράφους “κρητική ασπιρίνη” όπως άλλωστε δηλώνουμε στην πλειοψηφία των αναφορών μας, δεν είναι φάρμακο αλλά διατροφικό συμπλήρωμα.

Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ ενώ πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική συνέντευξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λιονή περί του σκευάσματος.

Σε όλα μας τα δημοσιεύματα ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναφέρουμε το σκεύασμα ως επονομαζόμενη (από τα μέσα ενημέρωσης) “κρητική ασπιρίνη” (πάντα σε εισαγωγικά) ενώ και στο δημοσίευμα που κάνει αναφορά η εταιρεία υπάρχει σχετικό επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με τον χαρακτήρα του σκευάσματος ως “διατροφικό συμπλήρωμα” με σχετικές μάλιστα παραπομπές σε παλαιότερα κείμενά μας. Και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα οι λέξεις κρητική ασπιρίνη βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά. Στον γραπτό λόγο της ελληνικής γλώσσας η χρήση εισαγωγικών («») υποδηλώνει ακριβώς ότι η  φράση ή το νόημα που περικλείνεται εντός τους, ενώ παρίσταται ως τέτοιο ΔΕΝ είναι στην πραγματικότητα εκείνο που δηλώνεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός κάποιου νεαρού ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ως “Έλληνα Μέσι”. Δε σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο Μέσι, ούτε ότι είναι από την Αργεντινή ή παίζει στην Μπαρτσελόνα.

Η εν πολλοίς τυποποιημένη όσο και εξαιρετικά επιθετική επιστολή  συνεπώς δεν μπορεί να αφορά το δημοσίευμά μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...