14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Με μπηχτές του Παύλου Πολάκη στον Μανώλη Σκουλάκη και το «Μακεδονία ξακουστή» η έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας Χανίων

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια των Τοπικών Μονάδων Υγείας Χανίων στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Χανίων. Θα υπάρχει γιατρός και παιδίατρος καθώς και 18 άτομα προσωπικά ενώ στο Κέντρο Υγείας θα υπάρχει καρδιολόγος, δύο γενικοί γιατροί, ακτινολόγος καθώς και 2 νοσηλευτές, μαία. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν τόσο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Η εκδήλωση είχε και απρόοπτα αφού ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Μανώλη Σκουλάκη, που υπήρξε ο άνθρωπος που ξεκίνησε ως Υπουργός Υγείας το έργο, μιλώντας για μετακίνηση χρημάτων που έπρεπε να επενδυθούν στα πολυδύναμα ιατρεία Πλατανιά και Σφακιών καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Χανίων ώστε να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Το σχόλιο του κ. Πολάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σκουλάκη που φώναξε «ψέμματα» καθώς το πλήθος αναφωνούσε επιφωνήματα έκπληξης.

Απρόοπτο σημειώθηκε και κατά την έναρξη ομιλίας του κ. Πολάκη όταν αυτοκίνητο που περνούσε από το σημείο έπαιζε στο διαπασών το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», διακόπτοντας την ομιλία και προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκόμενους.

Ο Μανώλης Σκουλάκης από την πλευρά του μετά το πέρας της εκδήλωσης μίλησε για τους κυριότερους σταθμούς του έργου και συνεχάρη όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου.

Είπε ο κ. Σκουλάκης:

Ως πρώην υπουργός Υγείας και πρώην Δήμαρχος Χανίων που χειρίστηκα μαζί με αρκετούς  συνεργάτες μου το δύσκολο  εγχείρημα  ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Χανίων, αλλά  και την κατεδάφιση  του παλαιού Νοσοκομείου  και ανέγερση εξ υπαρχής του νέου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον ίδιο χώρο, θέλω να εκφράσω την χαρά μου και την ικανοποίηση μου για την έναρξη λειτουργείας του Κέντρου μετά από τα σημερινά εγκαίνια του ¨.

Οι καθοριστικοί σταθμοί από το 1988 μέχρι  σήμερα είναι οι εξής:

1988  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας  έγινε διακοπή της εκπονούμενης μελέτης «επέκτασης- ανακατασκευής – απαλλοτριώσεων στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου» και αναζήτηση άλλης λύσης μετά από γνωμοδότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ.

Μάρτης του 1989 ,έγκριση σκοπιμότητας  ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου (400κλινών) σε έκταση (88) στρεμμάτων στην περιοχή του ¨Πρεβεντορίου¨. Άμεση  έναρξη εδαφολογικών ερευνών  στο συγκεκριμένο χώρο

1989-1993 Αλλαγή Κυβέρνησης παραχώρηση έκτασης 180 στρεμμάτων στις Μουρνιές από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ) στο Υπουργείο Υγείας για ανέγερση Νοσοκομείου

Σεπτέμβρης 1993 Κυβερνητική αλλαγή και σε λίγους μήνες ένταξη του έργου ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου Χανίων στο Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με το ποσό των 21,8 ΔΙΣ. Δραχμές και θεμελίωση του έργου τον Οκτώβριο του 1994.

1994-2000,ολοκλήρωση του Νέου Νοσοκομείου και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το παλιό στο Νέο Νοσοκομείο το 2001.Συμαντικό στοιχείο : Τελικό κόστος του έργου 17,8ΔΙΣ,δηλαδή 3ΔΙΣ κάτω του προϋπολογισμού (21,8ΔΙΣ)

Το Τ.Ε.Ε/Δυτικής Κρήτης (7.3.2002) απαντώντας  σε ερώτημα του Δήμου Χανίων για διερεύνηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης του Κτιριακού συγκροτήματος του παλιού Νοσοκομείου σημειώνει σαν τελικό  συμπέρασμα συνιστούμε  την κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος .

Το 2005 ο τότε  Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Λ. Θωμάκος) απαντά εγγράφως στον προϊστάμενο του, Υπουργό  Υγείας κ. Κακλαμάνη  Νικήτα ότι το συνολικό κόστος του έργου ανάπλασης των εγκαταστάσεων υπολογίζεται στα 25.900 εκ. Ευρώ. Το  κόστος ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο Χανίων πράγμα  το οποίο οδήγησε τον πρώην δήμαρχο κ. Βιρβιδάκη Κυριάκο να αντιληφθεί ότι πιστώσεις αυτού του μεγέθους δεν υπάρχουν ούτε από το Υπουργείο Υγείας ούτε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δήμο Χανίων.

"google ad"

2010 Προεκλογική Δέσμευση της Δημοτικής Παράταξης ¨Χανιά ο Δήμος μας αλλάζει¨  ότι εφ΄ όσον οι εκλογές κερδηθούν θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του κτιρίου και ανέγερσή μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή  άρχισε ένας αγώνας δρόμου σέ επίπεδο Δήμου Χανίων Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφέρειας ,Διαχειριστικής Αρχής ,της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.

Σύνολο εγκρίσεων και αποφάσεων μέχρι την έναρξη των εργασιών ό απίστευτος αριθμός (48) προς δόξα της γραφειοκρατίας  στην πατρίδα μας.

Oi σημαντικότερες αποφάσεις είναι οι παρακάτω:

  1. 25-5-2011 απόφαση του Δ.Σ Χανίων, για κατεδάφιση και κατασκευή Κ.
  2. 28-11-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας για υλοποίηση του έργου.
  3. 1-3-2012 ΚΥΑ (Υγείας-Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Οικονομικών) με την οποία συστήθηκαν  (30)  θέσεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργείας του κέντρου (12 θέσεις γιατρών και 18 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό) .
  4. 2-10-2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με (3) υποέργα. α) Κατεδάφιση με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ β)Κατασκευή Κ.Υ Αστικού Τύπου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμό 2.589 εκ. ευρώ γ)Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 388 χιλ. ευρώ. Εν τέλη τα πρώτα (2) υποέργα ολοκληρώθηκαν σχετικά γρήγορα(παράδοση του κτιρίου 6-11-2015) σε αντίθεση με τον εξοπλισμό που καθυστέρησε 3 ολόκληρα χρόνια .

Σήμερα ξεκινά την λειτουργία του το Κ.Υ με την ενσωμάτωση (2) δύο ΤΟΜΥ σ’ αυτό  και ελπίζομε σταδιακά να βελτιώνεται  η λειτουργία του με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό όπως προβλέπεται στη Κ.Υ.Α της 1-3-2012 με την υπογραφή (3) τριών υπουργών (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών).

Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σ΄ όλα τα πολιτικά πρόσωπα (ασφαλώς και τα σημερινά) και σ ’ όλους όσους συνέβαλαν στο να έχομε μια ευτυχή κατάληξη για τον τόπο μας. Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στον περιφερειάρχη διότι η συμβολή του ήταν καθοριστική στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για το Κ.Υ. Χωρίς καμμιά χρονοτριβή ζητώ να γίνει τροποποίηση της σύμβασης του Δήμου Χανίων με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και να προστεθεί ο διορισμός από τον Διοικητή της οικίας υγειονομικής περιφέρειας της τριμελούς διοικούσας επιτροπής στη οποία θα συμμετέχει ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανιών ,(παρ.1 άρθρο 26 του Ν.4025/2011).

Νομίζω ότι είναι και θέμα ηθικής τάξεως για το Δήμο μας.

Πρέπει όλοι μας να στηρίξομε αυτή την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, Προσωπικά δηλώνω ότι θα παρακολουθώ την λειτουργία του κέντρου από κοντά ,θα το στηρίζω με όποιο τρόπο μπορώ .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...