22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Με πλήθος επισήμων και υψηλές παρουσίες αλλά μικρή προσέλευση πολιτών και… απρόοπτα η 103η επέτειος από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Οι επίσημοι ήταν εκεί, απουσίαζαν όμως οι απλοί πολίτες στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις από νωρίς το πρωί συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκης, οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Αργότερα, εμφανίστηκε και η Ντόρα Μπακογιαννάκη, μαζί με πλήθος άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης και ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου για να ακολουθήσει δοξολογία ενώ η ομιλία του Δημάρχου Χανίων λόγω της κακοκαιρίας δεν έγινε στο Φρούριο Φιρκά αλλά στον Μητροπολιτικό Ναό.

DSCF0727

Οι επίσημοι κατευθύνθηκαν με τα αμάξια προς το Φρούριο Φιρκά ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν σε πομπή.

DSCF0722

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στον συμπολίτη μας Κώστα Τζωρτζάκη και την προσφορά ιστορικών κειμηλίων προς το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

DSCF0712

 

Κατόπιν, όλοι κατευθύνθηκαν προς το Φρούριο Φιρκά όπου αναρτήθηκε η ελληνική σημαία στο ίδιο σημείο όπου την 1η Ιανουαρίου του 2013 παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του τότε βασιλέα, οι Κρητικοί οπλαρχηγοί Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την πολυπόθητη για τους Κρητικούς ένωση του νησιού με την μητέρα Ελλάδα.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε το δρόμο και τον τρόπο που οδήγησε στην επίτευξη φαινομενικά ανέφικτων εθνικών στόχων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

"google ad"

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

“Η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 103 χρόνια πριν, είναι η επιτομή του μακραίωνου και άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την ελευθερία. Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι γι αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού. Οι Κρήτες μέσα από τους αγώνες τους για την τελική ένωση με την μητέρα πατρίδα αποδείχτηκαν εμβληματικοί εκφραστές αυτής της απαράμιλλης αφοσίωσης των Ελλήνων στην ελευθερία.

DSCF0678

Στην πραγματικότητα, οι Κρήτες ουδέποτε υποτάχτηκαν στον τουρκικό ζυγό. Οι διαρκείς εξεγέρσεις τους από το 1669 έως το 2013, με κορυφώσεις τη μεγάλη επανάσταση του 1866-1869 και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, την Επανάσταση του 1897-1898 και την Επανάσταση στο Θέρισο το 1905 με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαρτυρούν αψευδώς. Εδώ, στην Κρήτη ο αέρας της ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος και ελπιδοφόρος”

DSCF0652

Κατά την έξοδο των επισήμων από το Φρούριο Φιρκά εμφανίστηκε η βουλευτής της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της ενώ την χαρά του για την παρουσία της δεν έκρυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος.

DSCF0643

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποσύρθηκε για λίγο στο ξενοδοχείο του ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής με τους υπόλοιπους επίσημους κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο Χανίων.

Εκεί, δόθηκε από τον Δήμαρχο Χανίων μία γκραβούρα, από τη συλλογή του Ναυτικού Μουσείο, από τη δωρεά Τζωρτζάκη.

Να σημειώσουμε ότι κατά την επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, η κ. Μπακογιάννη βλέποντας τον κ. Αντώνη Σχετάκη είπε φωναχτά, καλωσορίζω έναν άνθρωπο της πραγματικής Αριστεράς, προφανώς αναφερόμενος στην ιδιότητά του ως στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

DSCF0610

 

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Χανίων είπε για τη σημασία της Επετείου:

“Σήμερα 103 χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μετά την εθνική ολοκλήρωση, αυτή η τεράστια επιτυχία που ήταν και επιτυχία προσωπική του Ελευθερίου Βενιζέλου, τα συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν είναι πολύτιμα και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έχουμε ακόμα και την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών πάνω στις οποίες βασίστηκε η ειρήνη όλα αυτά τα χρόνια και η ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αυτό που κατάφερε τότε ο Βενιζέλος, οι συνεργάτες του και όλοι οι επαναστάτες, το μεγάλο αυτό έργο με τη σωστή χρήση των συμμαχιών, με το θάρρος την αυταπάρνηση και τη διορατικότητα, αυτό μας χρειάζεται σήμερα και ιδιαίτερα μας χρειάζεται μία εθνική ενότητα, μία βάση εθνικής συνεννόησης πάνω σε όλα τα ζητήματα”.

DSCF0601

 

Και συνέχισε ο Δήμαρχος Χανίων:

“Πρέπει να ξεκουμπουρώσουμε και να ανασύρουμε τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε. Το πρώτο όπλο είναι η πολιτική συνεννόηση. Αυτό είναι σημαντικό. Επίσης ο απομονωτισμός δε μας εξυπηρέτησε ποτέ, η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας σύμμαχος και όλοι οι άλλοι οι οποίοι είναι σύμμαχοι μας ανά τον κόσμο, οφείλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε, να συνεργαστούμε για να πετύχουμε ακριβώς τη συνέχιση της πορείας μας σα έθνος, σα κράτος και να ξεπεράσουμε τάχιστα αυτή την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει και μας καθιστά πιο αδύναμους.”

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

DSCF0595

“Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για ότι δύσκολο μπορεί να έρθει. Και να είμαστε αντάξιοι όλων των αγώνων όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να έχουμε την Ένωση με την Ελλάδα αλλά και την Ελευθερία. Επίσης να μην ξεχνούμε ότι ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος συνδύασε τον οραματισμό με τον ρεαλισμό, έκανε πράξη το όνειρο πολλών Κρητικών, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Να βαδίσουμε στις παρακαταθήκες που μας αφήνει και ενωμένοι θα ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες που μπορούν να προέλθουνε.”

 

Το απόγευμα στις 5 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος.

Benizelos

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαο Παπαδάκη, παραστασιακό δρώμενο της νέας μουσειοσκευής του Ιδρύματος από μαθητές σε επιμέλεια της Μουσειοπαιδαγωγού του Ρίας Μαρκουλάκη και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Βούτση. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος και απονομή του τίτλου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Πρόεδρο της Βουλής Κύριο Νίκο Βούτση και αντιφώνηση από τον τιμώμενο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος πρόσκληση του Μουσείου Τυπογραφίας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του (18:30).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...