21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με σημαντικές παρουσίες έρχεται το «1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά»

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί το «1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά», από τις 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου του 2022 στην πόλη των Χανίων.

Η ανακοίνωση του νέου Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία και με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έγινε το Σάββατο, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με θέα το Ενετικό λιμάνι Χανίων. Την ανακοίνωση έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης και ο διευθυντής του «Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων», Μανώλης Πιμπλής.

Η βραβευμένη με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο κάτοχος του Βραβείου Γκονκούρ, Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ, ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας αυτή τη στιγμή Πέτρος Μάρκαρης, η Λένα Διβάνη, ο Ισίδωρος Ζουργός, η επίσης Χανιώτισσα Νίκη Τρουλλινού, ο Χρήστος Χωμενίδης αλλά και ο Ανδρέας Αποστολίδης με τη διπλή ιδιότητα του συγγραφέα και κινηματογραφιστή, είναι μόνο μερικές από τις πολύ σημαντικές πρώτες συμμετοχές του Φεστιβάλ, το οποίο σε αυτή την πρώτη του χρονιά θα έχει θεματικούς άξονες με γενικό τίτλο «Στις γραμμές των συνόρων».

βιβλιο

Την αναγγελία του «Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων» χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Το βιβλίο πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με την καθημερινότητά μας, με την καθημερινότητα των Χανιωτών. Δεν υπάρχει ειδική ημέρα ή ώρα, δεν υπάρχει ειδικό μέρος για να διαβάσει κανείς, ή και, γιατί όχι, να ακούσει κανείς ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, ούτε χρειάζεται να αποτελεί μια ατομική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν θα περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο αλλά θα απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη των Χανίων».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, στον δικό του χαιρετισμό:

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διοργανωθεί στα Χανιά το ερχόμενο καλοκαίρι, ευχόμαστε να καθιερωθεί ως ένα γεγονός σταθμός, με εθνική και διεθνή εμβέλεια, ξεπερνώντας τα όρια του τόπου και του χρόνου ως ένας σημαντικός θεσμός για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Μια σπουδαία δράση που θα αναδεικνύει το ρόλο του βιβλίου, μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα».

«Φιλοδοξούμε, με την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας και του Δήμου Χανίων, να ανεβάσουμε το Φεστιβάλ εκεί που του αξίζει και τα Χανιά να αποτελέσουν το επίκεντρο των πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας και -γιατί όχι- διεθνώς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Από μεριάς του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε: «Εδώ, από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ανακοινώνουμε μια πρωτοβουλία που έρχεται να ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας». Μάλιστα ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε, πως στην πράξη το νέο Φεστιβάλ Βιβλίου, θα είναι Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά.

«Σήμερα κοιτάμε το εξώφυλλο ενός βιβλίου, τον τίτλο και τους συντελεστές και ετοιμαζόμαστε το καλοκαίρι, την τελευταία Τετάρτη του Ιουνίου, να το ξεφυλλίσουμε. Περιμένουμε να υποδεχτούμε στα Χανιά, όχι μόνο συγγραφείς, εκδότες, αλλά ανθρώπους που αγαπάνε το βιβλίο και τη λογοτεχνία, με δράσεις, αναγνώσεις και μια γιορτή για το βιβλίο για όσους το αγαπάνε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.

Τέλος ο διευθυντής του «Φεστιβάλ Βιβλίου», Μανώλης Πιμπλής, είπε, μεταξύ άλλων:

«Επιλογή μας είναι τα Χανιά, όχι μόνο γιατί εμείς συνδεόμαστε συναισθηματικά μαζί τους. Αλλά γιατί είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία, αποτυπωμένη στα κτίρια και τα μνημεία της. Γιατί είναι μια πόλη που διαθέτει ποικιλοχρωμία, ζωντάνια, νεανικό πνεύμα, πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι μια πόλη με ιδανική ατμόσφαιρα για τη βιβλιοφιλία».

"google ad"

Στη συνέντευξη τύπου διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, η επιθυμία και η δέσμευση όλων των πλευρών, το Φεστιβάλ να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό και τόπο συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...