20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου παρουσιάζεται στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO θα παρουσιάζετε ο «Ερωτόκριτος», το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, κάθε Πέμπτη (18:15) στην Αθήνα από το θεατρικό σχήμα «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια).

Πρόκειται για ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα -από τα κορυφαία έργα- που αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον «Ερωτόκριτο» και την «Αρετούσα» ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης… Από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.

Για τη θεατρική προσαρμογή

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε έως έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Κοστούμια: Μάκης Καρράς

Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά

Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος

Φωτογραφία – Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος

"google ad"

Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή

Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Αντωνία Κάτσαρη

Ερμηνεύουν:

Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη]

Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος]

Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα]

Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής]

Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης]

Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος]

Ζωντανή μουσική:

Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης

Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καλάθι του Νονού» από τις 22 Απριλίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών...

Π.Πολάκης: Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκου και ζητά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Στην έλλειψη του φαρμάκου URSOFALK εδώ και περισσότερο από...

Άσκηση Μίνωας: Εφιαλτικό σενάριο για απανωτούς σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έδωσε στη δημοσιότητα...