22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου Πολιούχου των Χανίων

Ημερομηνία:

Του παπά Στυλ. Θεοδωρογλάκη

Όταν ο Θεός αξιολογούσε τα δημιουργήματα «καλά λίαν» ουσιαστικά έβλεπε μπροστά του τον καρπό όλης της Δημιουργίας, την Παρθένο, και η αξιολόγησή του ήταν πράγματι, ευφημία για την Παναγία.

Και κάτι άλλο.

Τη δύναμη του «καθ’ ομοίωσιν» που ο Θεός έβαλε μέσα στον άνθρωπο, κανένας δεν αξιοποίησε πριν από την Παρθένο.

Αυτή τη δύναμη την «εξήγαγεν εις έργον» η Παρθένος.

Έτσι η Παρθένος» έρωτι Θεού και ρώμη λογισμού και γνώμης ευθύτητι, πάσαν τρεψαμένην την αμαρτίαν, τον Θεόν προς έρωτα κινεί των ανθρώπων, του εαυτής ελκύουσα κάλλει… (καβάσιλας)

Να προσέξουμε ακόμα και κάτι άλλο.

Ο διάβολος με την πτώση αν και συνέτριψε, δεν εξαφάνισε το «κατ’ εικόνα» και ενώ ετραυμάτισε, δε μπόρεσε να εκμηδενήσει το «καθ’ ομοίωσιν».

Αυτή η ιδιαίτερη δυναμική «εν πνεύματι Αγίω» το «καθ’ ομοίωσιν», έλαμψε για πρώτη φορά στην Παρθένο, η οποία υπήρξε ο καρπός της μακραίωνης και πάνσοφης παιδαγωγίας της αγάπης του Θεού, που ετοίμασε την Παναγία και απεκάλυψε το προαιώνιο και απόκρυφο, ύψιστο μυστήριο, της εισαγωγής του πρωτοτόκου στην οικουμένην.

Πραγματώνεται ταυτόχρονα η πρόσληψη της Εικόνας από το «Αρχέτυπο» μυστήριο που η Γραφή ονομάζει γάμους του Δημιουργού με τη δημιουργία του, και που στην ουσία αποτελεί την «Καινή κτίση», την πνευματέμφορη Σάρκα του Λόγου, την Εκκλησία.

Αν και βρισκόμαστε στα βαθύτατα όρια της Αποκάλυψης, εκεί που είναι παρούσες όλες οι πραγματικότητες της Καινής Διαθήκης και που μόνο η πίστη και ο «φόβος του Κυρίου», η αληθινή αρχή σοφίας, μπορούν να μας φωτίσουν, ώστε να νοιώσουμε και να βιώσουμε τη χαρά της Αποκάλυψης στη σωστική της διάσταση, για μας τους ίδιους και τον κόσμο που ζούμε.

Αυτό πάντως που φαίνεται δύσκολο ως και αδύνατο να καταφέρουμε μόνοι μας, με την Παναγία μαζί η «οδός είναι ευθεία» και η κατανόηση, η οικείωση και η βίωση του μυστηρίου είναι αυτονόητα και δεδομένα.

Αυτό είναι η Παναγιά μας.

Εκείνο που δεν καταφέραμε να κάνουμε εμείς, αντίσταση στη δαιμονική εισβολή της πτώσης και της συντριβής μας κατάφερε Εκείνη, ανακαινίζοντας το «κατ’ εικόνα» και αναστένοντας το «καθ’ ομοίωσιν», έφτασε τον προορισμό της Δημιουργίας, τον αγιασμό και τη θέωση, το «καλά λίαν».

Η Παναγιά έπραξε το ανθρωπίνως εφικτόν και πέτυχε το ανθρώπινο το θεϊκώς εφικτόν, δηλαδή το Θεανθρώπινο.

Είναι καταλυτικός ο ρόλος της Παναγίας στην οικονομία της σωτηρίας όπως λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Επίσης ο άγιος Αλέξανδρος Αλεξανδρίας μιλεί για την Θεοτόκο ότι αποτελεί την εικόνα της εν ουρανοίς ζωής.

Ενώ ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός βεβαιώνει ότι η Παναγία «άπαν το μυστήριον της οικονομίας συνίστησιν»

Τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία, εκτιμήσεις μεγάλων πατέρων και αγίων της Εκκλησίας μας για την Παναγιά δικαιολογούν:

Α) την κυριαρχική λατρευτική θέση της Παναγίας στο λειτουργικό εορτολόγιο της Εκκλησιαστικής παράδοσης και γενικότερα στην κατά Κυριακήν και τις καθημερινές ακολουθίες και

Β) την υπερτελή εκτίμηση των πιστών στο σεπτό πρόσωπό της.

Η Παναγιά συνεχές και συνέγειρε τους πιστούς σε κάθε περίσταση.

Στη χαρά και τη λύπη

Στα εύκολα και τα δύσκολα

Όπου δυσκολευόμαστε είναι η αυτονόητη υπερμαχος στρατηγός μας.

Πολιούχος της Πόλης μας, η Παναγία, και για όλους τους συμπολίτες μας το περισσότερο οικείο πρόσωπο στο οποίο σε κάθε περίπτωση καταφεύγουμε και ζητούμε τις πρεσβείες

Πολιούχος της πόλης μας η Παναγιά είναι για όλους τους συμπολίτες μας το περισσότερον οικείο πρόσωπο στο οποίο σε κάθε περίπτωση καταφεύγουμε και ζητούμε τις πρεσβείες και τις ευχές της.

Η εορτή της, των Εισοδίων, αποτελεί την εορτή και το πανηγύρι των Χανιωτών, όλων μας.

Τιμούμε το πρόσωπό της και επικαλούμαστε τις ευχές της.

Για τους πάσχοντες και τους ανήμπορους.

Τους περιθωριακούς και τους κατατρεγμένους.

Τους δικούς μας και τους ξένους, τους πιστούς και τους αδιάφορους, τους ορθόδοξους και τους αλλόπιστους και αλλοεθνείς.

Για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τη λαίλαπα της οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κρίσης, που χάνουν τις εργασίες και τις περιουσίες των.

Για τα παιδιά μας, προπάντων που σπουδάζουν και αγωνίζονται για μια θέση κάτω από τον ήλιο.

Για όλους μας να δίνει απαντοχή, κουράγιο και δύναμη.

Να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας, να έχουμε ελπίδα, μην φτάσουμε ποτέ στην απόγνωση και τα απενενοημένα διαβήματα.

Αυτές τις ευχές καταθέτουμε αντί για λουλούδια στη χάρη της, στη θαυματουργό εικόνα της για όλους τους συμπολίτες μας για όλους τους ανθρώπους και για όλο τον κόσμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...