17.8 C
Chania
Saturday, May 11, 2024

Με το DALL-E 3, ο ουρανός είναι το όριο για τη δημιουργία τέχνης μέσω τεχνητής νοημοσύνης – Με τι συνέπειες όμως;

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Αγγελάκη

Σήμερα ξεκίνησα ένα διάλογο με το ChatGPT με αφορμή τη λειτουργία του νέου μοντέλου DALL-E 3.

Στην προσπάθεια αποτύπωσης μίας σκέψης για ένα δυστοπικό μέλλον άρχισε να διαμορφώνεται μία εικόνα. Η εικόνα άλλαζε μορφές όσο εξελισσόταν ο διάλογος με τον αλγόριθμο, στη βάση αναφορών και επιρροών από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την φωτογραφία. Στην προσπάθεια ανάλυσης αυτών των αναφορών προστέθηκαν στοιχεία που εμπλούτισαν τη μορφή.

Η τελική ( ; ) μορφή της εικόνας είναι αυτή που παρουσιάζω εδώ. Μίας πολύβουης μεγαλούπολης που τη θέση των πουλιών έχουν πάρει drones και όπου ρομπότ χορεύουν πάνω από ένα ανθρώπινο νεκροταφείο. Ακολούθησαν και άλλες πολλές παραλλαγές της εικόνας σε διαφορετικά μοτίβα που εμπλουτίζονταν μέσα από το διάλογο.

Δείτε τις εικόνες:

"google ad"

Όμως, η κατασκευή εικόνων δεν περιορίστηκε στη δημιουργική δυστοπία ενός τέλους που θα επέλθει λόγω της κυριαρχίας των μηχανών, αλλά και σε έναν κόσμο απεριόριστης φαντασίας, εκεί όπου δράκοι ίπτωνται πάνω από τον φάρο των Χανίων και αλεπούδες αναλαμβάνουν τον ρόλο του ταχυδρόμου σε πόλεις που είναι φτιαγμένες από κουτιά κολατσιών.

Δείτε τις εικόνες:

Το DALL-E 3 είναι ένα πραγματικά πανίσχυρο εργαλείο δημιουργίας.

Το DALL-E 3 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και η OpenAI προχώρησε σε μία επίδειξη για το πόσο βελτιώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο DALL-E 2, επιτρέποντας στους χρήστες να αξιοποιούν το ChatGPT για να γράφουν μακρύτερες και πιο οπτικά περιγραφικές προτροπές για να τροφοδοτούν τη γεννήτρια εικόνων.

Με το DALL-E 3, ο ουρανός είναι το όριο για τους χρήστες που θέλουν να βουτήξουν τα πόδια τους στον κόσμο της τέχνης που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, όμως στη δημιουργία η OpenAI έχει θέσει και σοβαρούς περιορισμούς.

Η γεννήτρια εικόνων στο ChatGPT διαθέτει ένα “πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας” που περιορίζει “την ικανότητα του DALL-E 3 να παράγει βίαιο ή ενήλικο περιεχόμενο”. Οι περιορισμοί περιεχομένου του ChatGPT το εμποδίζουν επίσης να παράγει εικόνες που περιλαμβάνουν πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα.

Πάραυτα, το εργαλείο, όπως φαίνεται και από την εικόνα που παρουσιάζω εδώ, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες που δεν έχουν εξερευνηθεί.

Με τι συνέπειες όμως;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΡΗΤΙΚΟΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: Σεργιανίζοντας στη χώρα

Του Στεφανή Λυραντωνάκη * Ζαμάνια επέρασανε από την ύστερη βόλιτα...

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την...