19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Με fast track ενεργειακός κόμβος η Κρήτη-Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ

Ημερομηνία:

Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.

 Τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCI’s) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) της Κρήτης και περιοχής της Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector καθώς επίσης και αγωγός φυσικού αερίου από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μανιάτης έκαναν δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: «Η βασική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν η ένταξη στις διαδικασίες fast track, μιας σειράς ενεργειακών έργων, προτεραιότητας όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δίνει μια νέα δυναμική στις διαδικασίες fast track, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει και τις δυνατότητες της Ελλάδας για επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Γ. Μανιάτης: Εγκρίναμε σήμερα 12 μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν περισσότερες από 17.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για έργα, τα οποία προετοιμάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για δυο χρόνια και τώρα πια είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης. Με τα έργα αυτά υλοποιούμε και κάνουμε πράξη την Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...