19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Μηνάς Βουλγαρίδης – Αναζητώντας τα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη

Ημερομηνία:

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

Η αναζήτηση του συγγραφέα, στα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη, φέρνει στο φως στιγμές της ιστορίας των Χανίων και της Κρήτης και των γεγονότων που σημάδεψαν εκείνη την εποχή. Επίσης, έρχονται στο προσκήνιο πτυχές της ζωής σημαντικών προσωπικοτήτων που είχαν ενεργό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου, σε μία περίοδο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επαναστάσεις, που συντάραξαν ολόκληρη την Ευρώπη.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, όπως φαίνεται, η οικογένεια του Ιωάννη Βουλγαρίδη ήταν μια από τις επιφανείς οικογένειες της Καλλίπολης της Ανατολικής Θράκης. Γύρω στο 1860 ένας άγνωστος δυνατός άνεμος φύσηξε και τα μέλη της σκόρπισαν, το ένα μετά το άλλο. Σαν σκόνη στον άνεμο. Χανιά, Καβάλα, Λειψία. Και μετά, Χανιά, Οδησσό, Αθήνα, Μόντρεαλ, Ουάσιγκτον, Βρυξέλες, Οττάβα, Λονδίνο, Ρόδο, Παρίσι… Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Μάντσεστερ, Νέα Υόρκη, Θάσο, Αθήνα, Λονδίνο, Μαϊάμι… Λειψία, Καστοριά, Αθήνα, Χίο, Βιέννη, Γενεύη, Μόναχο, Βερολίνο… Η οικογένεια του Ιωάννη Βουλγαρίδη και οι τρεις επόμενες γενιές των απογόνων σκόρπισαν σαν σκόνη στον άνεμο. Κόκκοι από αυτή τη σκόνη αιωρήθηκαν στον άνεμο, καταστάλαξαν, σηκώθηκαν πάλι και ξανακάθισαν. Σπάνια συναντήθηκαν, τις περισσότερες φορές ακολούθησαν τη μοίρα τους χωρίς να σμίξουν ποτέ.

Ο Μηνάς Βουλγαρίδης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά και ζει στα Χανιά. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας το 1976 και ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα στην Αθήνα. Από το 1980 μέχρι το 2019 εργάσθηκε στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Χανιά, σαν ειδικευμένος Πνευμονολόγος. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους «Γιατρούς του Κόσμου», συμμετέχοντας σε πολλές αποστολές της Οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...