13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν σε οδικό χάρτη: 7 Δεκεμβρίου ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

Τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Μητσοτάκης: Να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση με τον κ. Ερντογάν και δήλωσε:

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζητήθηκαν και μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Στάθηκε ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι “Είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.”

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η διαχείρηση της κλιματικής κρίσης, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης “Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.”

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά, εκτός από τη διάθεση και των δύο πλευρών να διατηρηθεί το καλό κλίμα και να συνεχιστούν οι επαφές;

Το “ζουμί” είναι ότι Οκτώβριο και Νοέμβριο στον πολιτικό διάλογο και στα ΜΟΕ αναμένεται να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα, δηλαδή ακόμη και η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός διάλογος ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ.

“Δεν βάζουμε χρονοδιαγράμματα, τα θέματα είναι περίπλοκα, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη” έλεγε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι “η Χάγη είναι μακριά, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι εντάσεις”.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ.Ερντογάν χθες σκλήρυνε για άλλη μία φορά τη στάση του στο Κυπριακό, επιχειρώντας προφανώς να επιβάλλει τετελεσμένα πριν προχωρήσει στα βαθιά του ελληνοτουρκικού διαλόγου,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ κάλεσε ειδικότερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αποδεκτή καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι στις 31 Ιουλίου είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία και είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις κυπριακές ανησυχίες πως η Αθήνα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία αφήνοντας στην άκρη το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σε λίγη ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται προφανώς να αναφερθεί και στο Κυπριακό στην αυριανή ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ