Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, δήλωσε πως θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης η πρόταση θα κατατεθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.
«Υπό τις συνθήκες αυτές και καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε την λαϊκή εξουσιοδότηση ούτε την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική της πορεία, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτει, αμέσως μετά την λήξη της σημερινής συζήτησης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και προκαλώ από τώρα τον κ. Τσίπρα, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του. Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοι του για να επιβεβαιώσουν την θετική ψήφο της Βουλής προς την κυβέρνησή τους. Για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πούνε ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε στις Πρέσπες. Σας προκαλώ κ. Τσίπρα. Γιατί σήμερα όλοι αναμετριόμαστε με την Ιστορία», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτή την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και είπε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 18.00.
Μητσοτάκης: Δε θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς
Στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την πλευρά των Σκοπίων ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως «εμείς θέλουμε λύση, θέλουμε λύση όμως που δε θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα» και καταχειροκροτήθηκε.
«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσσος χθες να εμπλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς στο Βουκουρέστι. Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
«Η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Χρέος μου να το αποτρέψω. Είναι μία κακή συμφωνία. Μη αποδεκτή υποχώρηση η παράδοση της γλώσσας και της εθνικότητας», είπε ο αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης.
«Με τη συμφωνία που έχετε θέσει στη Βουλή, το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Θα μας πείτε γιατί οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσας τους Μακεδονική;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του πως «δε θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», επισημαίνοντας παράλληλα πως «η λαϊκή αντίδραση ανεβαίνει».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η κυβέρνηση δεν «έχει την πλειοψηφία για τη συμφωνία, ούτε μπορεί να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο».