17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Διεκδικώ δεύτερη εντολή πρόοδου ώστε να μη φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά» | Βίντεο

Ημερομηνία:

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο», στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές. Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο», ανέφερε πετώντας το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε live τη συνέντευξή Τύπου:

«Καταστροφικό σύστημα η απλή αναλογική»

«Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής», επανήλθε στη συνέχεια ερωτώμενος αν θα επιδιώξει συνεργασία με κάποιο κόμμα σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. 

«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα. Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση και γι’ αυτό οφείλω να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους πολίτες για το ενδεχόμενο αυτό αυτό», συνέχισε.

Για το νέο πακέτο μέτρων

Απαντώντας σε ερώτηση, για το αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω ότι μιλάει το έργο μας. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αμφιβολία ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες».

»Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι εκείνοι που μας δίνουν το δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογήμενο, καθώς κινούνται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντησε μάλιστα και σε όσους τους κατηγορούν ότι δίνουν πολλά. «Εάν αυτή τη στιγμή αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, τότε το αποτέλεσμα για τους πολίτες θα ήταν πολύ πιο επώδυνο. Σώσαμε και προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τους εργαζόμενους», είπε.

Ερωτώμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, σε περίπτωση τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέκλεισε.

«Ας αφομοιώσουμε και ας δρομολογήσουμε αυτά που ανακοινώσαμε. Κάθε υπέρβαση των στόχων μας κάνει να αισθανόμαστε ό,τι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε. Θα δοθεί αύριο στους συναρμόδιους υπουργούς η ευκαιρία να τα εξηγήσουν», σημείωσε.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία»

"google ad"

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτημα για τις κοινωνικές ανισότητες.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία», είπε, προσθέτοντας ότι «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης είναι η πολιτική που μειώνει την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

»Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους για όλους, που αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 63 ευρώ. Αποδείξαμε ότι μέσα από την επιδοματική μας πολιτική στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Το κάναμε και πέρσι, θα το κάνουμε και φέτος. Το όραμά μου για την ανάπτυξη που θέλω, είναι να μειώνει και όχι να διευρύνει τις ανισότητες», σημείωσε.

«Δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που περιορίζει τις ανισότητες. Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να διαφημίζει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τις υποκλοπές

Σε ερώτηση για τον λόγο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά».

«Ανέλαβα πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα», συνέχισε.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για καμία συγκάλυψη. Δεν πρόκειται, όμως, να κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει πάντα ισχυρή λογοδοσία».

«Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την οργή του κ. Ανδρουλάκη, αλλά πιστεύω ότι πλέον επιδίδεται σε μια εργαλειοποίηση του όλου ζητήματος», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη το σφάλμα των παρακολουθήσεων»

«Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από μία διαδικασία εν δυνάμει παρακολούθησης. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς… Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Περίμενα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Του το ζήτησα δύο φορές. Αλλά το απέφυγε επιμελώς. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Η γραμμή ρήξης ήταν προαποαποφασισμένη», συνέχισε.

Η αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο

«Τον σέβομαι σαν πολιτική και επιστημονική οντότητα. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του, όπως στην περίπτωση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για το ζήτημα του επιτελικού κράτους έχω συγκεκριμένες απόψεις αλλά τελικά να σας πω ότι με τον κ. Βενιζέλο και άλλους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Άλλωστε κι εκείνος κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρηματίστηκε από τη Novartis. Και βέβαια θεωρώ ότι η επιλογή που έκανα για την Επιτροπή Σοφών ήταν σωστή. Μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή», είπε.

«Διαφωνώ με τις απόψεις Καραμανλή για το θέμα των παρακολουθήσεων»

«Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σχετικά με το απόρρητο. Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου, πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλαβαίνω την εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση. Λογικό και επόμενο είναι. Το να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει απόσταση. Πρέπει να διερευνηθεί αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί», απάντησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή.

Για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνουτουρκικά.

«Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία», ξεκαθάρισε.

«Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία», συνέχισε, δηλώνοντας: «Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Για το εάν θα θέσει θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη στάση μιας χώρας η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Η Τουρκία εφαρμόζει μια ρητορική νεοεπεκτατική, η οποία μοιάζει απολύτως ξένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι χρέος του «να ασφαλίσει τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς».

«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε.

«Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση μου με τον Μακρόν… Είμαι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από τον λαιμό και να του πω να συναντηθεί μαζί μου. Η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ της Πράγας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική», πρόσθεσε.

Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σε ερώτηση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάσει «τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» για να δώσει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας.

«Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την ΕυρώπηΘα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο», είπε.

«Επίσης θα υπάρχει επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου. Σκοπός είναι η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Προσβλέπουμε και στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια», σημείωσε και επανέλαβε: «επιδιώκουμε πλαφόν γενικά στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Δεν θα υπερβούμε τα δημοσιονομικά όρια»

«Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Κομισιόν. Χρειάζεται και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Γι αυτό και η πρόταση η ελληνική για πλαφόν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η Οικονομία πηγαίνει καλά. Και είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε εξωστρέφεια, επενδύσεις», δήλωσε επανερχόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει συντελεστεί σημαντικότατη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου. Είναι μακροχρόνιος στόχος που υλοποιείται. Η Οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα γιατί προσελκύει επενδύσεις. Καθώς αυξάνεται ο πλούτος θα μπορέσει να στηρίξει τα ταμεία που στη συνέχεια θα στηρίξουν τους πολίτες. Η υπέρβαση στον Τουρισμό δεν ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικής που έκανε τη χώρα ελκυστικό προορισμό».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όρια που ορίζει το Γενικό Λογιστήριο για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Πολύ μικρές υπερβάσεις είναι ανεκτές».

«Σε καμία περίπτωση όση κι αν είναι η πίεση μιας αντιπολίτευσης του “Δώσ’ τα όλα” δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Ό,τι κάνουμε είναι κοστολογημένο, μετρημένο και μπορεί να εφαρμόζεται μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την εισαγόμενη κρίση», πρόσθεσε.

«Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας»

«Για το ζήτημα των τιμών απάντησα. Ξαναδείχνω τον πίνακα. Να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news σε κρίσιμα ζητήματα. Να μην αναπαράγονται ψέματα με αυτή τη συχνότητα. Μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια. Και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου. Να μετατρέψουμε μονάδες που καίνε φυσικό αέριο σε diesel. Σημαντική αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη για να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο ενδεχόμενο της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μονόδρομος η απολιγνιτοποίηση της χώρας»

«Σταδιακά η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκαετία. Πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους. Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος. Έχουμε σχεδιάσει στήριξη περιοχών που είχαν λιγνίτη», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση.

«Η καταφυγή στον λιγνίτη είναι προσωρινή. Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου προσαρμοστούν και πάλι ο λιγνίτης δεν θα έχει οικονομικό νόημα για τη χώρα. Θα τον χρησιμοποιούμε τουλάχιστον στην Πτολεμαΐδα 5 για να διευρύνουμε το ενεργειακό μας μείγμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την πολιτική αστάθεια»

«Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε όπλο για την αναταραχή στην Ευρώπη είναι δηλωμένη ρωσική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τη σωστή πλευρά, του αμυνόμενου. Το πρόβλημα που αναφέρθηκα είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η χώρα κινητοποιείται για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις των Ρώσων. Υπάρχουν φίλα προσκείμενες δυνάμεις στους Ρώσους, παντού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις. Να μην τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και να μην επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν σε παρεμβάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπήρχε σκοπός να χτιστεί δίκτυο το 2016», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για το ζήτημα της Τουρκίας, επαναλαμβάνω τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στη χώρα. Όμως γι’ αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Για δυνάμεις εντός της χώρας. Όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια», συνέχισε.

»Θα κινδυνεύσουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την ώρα που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα. Που μπορεί αύριο να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση στον Έβρο. Αυτό συνιστά ενέργεια που δεν προωθεί τη σταθερότητα στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ελπίζω του χρόνου με τη στήριξη του ελληνικου λαού να ξαναείμαι σ’ αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν»

«Δεν γνωρίζω να εκκρεμεί προγραμματισμένη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είχα συνάντηση μαζί του, απευθύνθηκα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Θα τον συναντήσω κοινωνικά στο πλαίσιο της παρουσίας μου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ουδέποτε υπήρχε τέτοιο θέμα», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Η πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα το δημογραφικό»

«Θα έπρεπε να μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό το θέμα ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο – πώς θα επαναφέρουμε κόσμο στα χωριά μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι συνιστά «πολιτική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του δημογραφικού».

«Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μια μακροχρόνια πολιτική με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση. Για μένα είναι πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα σχετικά μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση (επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ενίσχυση του αριθμού των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, νταντάδες της γειτονιάς, κ.ά.).

«Πολλά χωριά μας ερημώνουν. Πολιτική μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία είναι να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά και να ενισχυθούν αυτές οι περιοχές για να μην ερημώνουν. Δεν μιλάμε μόνο για τα χωριά, αλλά και για τα νησιά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι μεταναστευτικές ροές, η «μπίζνα» και ο ρόλος των ΜΚΟ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταναστευτικές ροές, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση».

»Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Λιμενικό, την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από ανθρώπους που πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από τη γειτονική χώρα και από διακινητές. Θα ενισχύσουμε τα σύνορα μας με φράχτη και με επιπλέον μέτρα επιτήρησης. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι. Ενισχύουμε τα χερσαία σύνορα με φυσικό φράχτη, με επιπλέον μέτρα επιτήρησης και θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να μας ασκήσουν γεωπολιτικής πίεσης», πρόσθεσε.

«Σέβομαι τον ρόλο τον ΜΚΟ. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές. Υπάρχουν κάποιες για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα, που είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στα νοσοκομεία»

Ερωτώμενος για τα περιφερειακά νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η στελέχωσή τους είναι σημαντική και απασχολεί την κυβέρνηση. «Όσο πιο ακριτική η περιοχή τόσο πιο δύσκολο. Θα προχωρήσουμε στην κατά προτεραιότητα στελέχωση. Δεν πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ότι θα τύγχαναν καλύτερης περίθαλψης σε μια μεγάλη πόλη. Υπήρχε μια διαφορετική επίδοση των νοσοκομείων σε σχέση με μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Μας προβληματίζει», σημείωσε.

«Πρέπει να σκεφτούμε την αναδιάταξη των υγειονομικών δυνάμεών μας και πρέπει να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σε ερώτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίες, των θεραπειών μεταστροφής και στη ρύθμιση των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Μίλησε για συνεργάτες του που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι και συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Απαντώντας ωστόσο στην ουσία του ερωτήματος είπε: «Για το ζήτημα του πολιτικού γάμου θα σας έλεγα… κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Αποδέχομαι τον όρο “γυναικοκτονίες”»

Για τον όρο γυναικοκτονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως τον αποδέχεται, επισήμανε ωστόσο πως δεν πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά.

«Αποδέχομαι τον όρο γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο, ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και θεωρούσαμε ότι ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας που μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό που όμως δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και νομική κατοχύρωση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν δέχομαι ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου. Ναι στον όρο για τον δημόσιο διάλογο, ναι σε όλες τις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν κάπου», συνέχισε.

«Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης»

«Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα. Το πρόγραμμα με το επιτόκιο του δανείου, η αύξηση του ορίου της Gonden Visa για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός θα είναι άμεσα. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Οι φοιτητικές εστίες. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους φοιτητές που αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και πόσο ακριβό είναι να βρουν σπίτι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

»Με τη διπλή επιδότηση σε όσους συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρους που με ΣΔΙΤ μπορούν να δώσουν σε πολύ χαμηλό τίμημα. Πολύ σημαντική και η αντιπαροχή. Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...