19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Μητσοτάκης στο Newsweek: Η περίοδος του Λαϊκισμού τελείωσε, έρχονται οι ρεαλιστές – Εκλογές τώρα, και μετά πάλι λιτότητα

Ημερομηνία:

Σε άρθρο του στο Newsweek, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πιστεύει πως γνωρίζει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας.

Αυτό, όπως τονίζει, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να προηγείται έναντι της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη άνοδο του λαϊκισμού κατά μήκος της Ευρώπης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως πιστεύει πως η ώρα του λαϊκισμού πέρασε στην Ελλάδα και πως οι πολίτες θα επιλέξουν αυτή τη φορά έναν πραγματιστή να τους οδηγήσει.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο σαφές προβάδισμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη προσωπικά στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων από όταν ανέλαβε την εξουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο Μητσοτάκης επίσης δηλώνει πως θέλει εκλογές τώρα, καθώς επίσης και ότι θα κέρδιζε αν αυτές γινόταν.

Μιλώντας για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, την αποδίδει στην κούραση του ελληνικού λαού από τα συνεχόμενα προγράμματα λιτότητας. «Πίστεψαν ότι, μετά από πολύ κούραση, υπάρχει μια εύκολη διέξοδος. Δεν τους κατηγορώ που το πίστεψαν, κατηγορώ αυτούς που τους έπεισαν, είτε το έκαναν σκοπίμως το οποίο αποτελεί εξαπάτηση είτε το έκαναν χωρίς πρόθεση, το οποίο δείχνει ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πολιτική πραγματικότητα».

Μιλώντας για το μερίδιο ευθύνης της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται πιο μετριοπαθής, θέλοντας να «κοιτάξει στο μέλλον» παρά να «αναλογιστεί τα λάθη του παρελθόντος» όπως αναφέρει το Newsweek. «Σαν κόμμα, σίγουρα αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το μερίδιο ευθύνης που φέρουμε για την κατάσταση. Αλλά, για να είμαστε ακριβείς, από το 1981 και μετά τη μερίδα του λέοντος στη διακυβέρνηση της χώρας την είχε το ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι λογικό και σωστό να αποδώσουμε την ευθύνη σε εξάρτηση με το χρόνο διακυβέρνησης.

Κληθείς να απαντήσει στη σύγκριση του Newsweek μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα, αφού και οι δυο υποστήριξαν πριν τις εκλογές που κέρδισαν πως «τα μέτρα λιτότητας δεν αποδίδουν», ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το κόμμα του και τόνισε πως «ήμασταν πάντα πολύ πιο ρεαλιστές».

Το Newsweek κάνει σαφή αναφορά στην μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο οποίος έθεσε εκτός κυβέρνησης αρκετά από τα «ακρο-αριστερά» στελέχη του κόμματος. Με αυτά ως δεδομένα, θέτει το ερώτημα στον Μητσοτάκη για το αν οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά πως «Όταν η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα, οι εκλογές είναι η μόνη λύση. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ενστερνίζεται πλήρως τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαμάχες εντός της κυβέρνησης κάθε φορά που προκύπτει μια νέα ιδιωτικοποίηση».

Με την Ελλάδα να επιστρέφει σιγά σιγά στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, το Newsweek ρωτά τον πρόεδρο της ΝΔ για το «αν ο Τσίπρας θα φαίνεται πιο ελκυστικός στους Έλληνες ψηφοφόρους το 2019, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με τους τωρινούς ρυθμούς». Σε αυτό ο Μητσοτάκης απάντησε πως «είναι δική μας δουλειά να πείσουμε τους ψηφοφόρους πως είμαστε καλύτερα εφοδιασμένοι από αυτή την κυβέρνηση ώστε να φέρουμε σε πέρας επιτυχώς το όποιο πρόγραμμα».

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας πως «σε μια περίοδο που η κεντρώα πολιτική αργοπεθαίνει – και ο λαϊκιστής Τραμπ είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ- ο Μητσοτάκης απολαμβάνει να αποκαλεί τον εαυτό του κεντρώο και μεταρρυθμιστή. Σε όσους όλους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το λαϊκισμό ο Μητσοτάκης φέρνει την Ελλάδα ως παράδειγμα. «Η μόνη απάντηση στο λαϊκισμό είναι το να λες την αλήθεια στο λαό». Αν ο Μητσοτάκης έχει δίκιο, σημειώνει το Newsweek, η Ελλάδα είναι ήδη δυο χρόνια μέσα σε έναν κύκλο λαϊκισμού στον οποίο μόλις μπαίνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Κλείνοντας ο Μητσοτάκης αναφέρει πως «Για μένα η διακυβέρνηση Τσίπρα είναι το τελευταίο κεφάλαιο του παλιού βιβλίου, όχι το πρώτο κεφάλαιο του καινούργιου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...