19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μητσοτάκης: Τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο θα τον κρίνει η Ιστορία

Ημερομηνία:

“Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία” αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολιτικό δίλημμα, καθώς η οικογένεια Γλυξμπουργκ επιθυμεί ο τέως βασιλιάς να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη.

Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει το αίτημα αποδεκτό, φοβάται πως θα χάσει ψήφους της φιλοβασιλικής δεξιάς και μάλιστα τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει απειλές εκ δεξιών. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του μέσω twitter και ακολούθησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Εάν το Μαξίμου κάνει αποδεκτό το αίτημα της οικογένειας Γλύξμπουργκ όμως, κινδυνεύει να χάσει τους κεντρώους, πασοκογενείς, αλλά και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Και το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο…

Τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλυξπουργκ θα συζητηθούν ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες σε διυπουργική σύσκεψη σήμερα, μετά τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου. Φαίνεται ότι δεν είναι στο τραπέζι η κηδεία δημοσία δαπάνη, ενώ μία σωλομώντεια λύση για την κυβέρνηση θα ήταν η οικογένεια Γλύξμπουργκ να θελήσει ο έκπτωτος μονάρχης να ταφεί στο Τατόι και άρα να τεθεί εκεί σε ένα – πιο ελεγχόμενο επικοινωνιακά και άρα πολιτικά – λαϊκό προσκύνημα. Έτσι το Μαξίμου πιστεύει ότι θα έχει και την δημοκρατική πίτα ολόκληρη και το φιλοβασιλικό σκύλο χορτάτο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...