Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Μια άγνωστη σε πολλούς επιστολή του Ιησού

Γράφει ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος (265-340 μ.χ.) στο βιβλίο του «Εκκλησιαστική Ιστορία». Ο τοπάρχης της συριακής πόλης Έδεσσας, Άγβαρας, απευθύνθηκε με επιστολή, γραμμένη στα Ελληνικά, στον Ιησού Χριστό ζητώντας του να μεταβεί στην πόλη του για να τον θεραπεύσει από τη σοβαρή ασθένεια (λέπρα) όπου έπασχε. Η επιστολή έγραφε τα εξής: «Ηκουσταί μοι, Ιησού Σώτερι τα πει Σου και των σων ιαμάτων ως άνω φαρμάκων και βοτάνων υπό σου γινομένων… Τυφλούς αναβλέπειν ποιείς, χωλούς περιπατείν, λεπρούς καθαρίζεις και δαίμονας εκβάλλεις και νεκρούς εγείρεις. Και πάντα ταύτα ακούσας περί Σού, κατά νούν εθέμην το έτερον των δύο: ή ότι συ ει ο Θεός, και καταβάς εξ ουρανού ποιείς ταύτα ή Υιός ει του Θεού ποιών ταύτα. Δια τούτο τοίνυν γράψας εδήθην σου το πάθος ο έχω θεραπεύσαι…»

Η απάντηση του Θεανθρώπου με επιστολή, στην ελληνική γλώσσα, έγραφε τα ακόλουθα. «Άγβαρε, μακάριος ει πιστεύσας εν εμοί, μη εωρακώς με. Γέγραπται γαρ περί εμού, τους εωρακότας με μη πιστεύειν μοι, ίνα οι μη εωρακότες, αυτοί πιστεύσωσι και ζήσωνται. Περί δε ου έγραψας μοι ελθείν προς σε, δέον εστί πάντα δι  α απεστάλην, ενταύθα πληρώσαι με, και μετά το πληρώσαι, ούτως αναληφθήναι προς τον αποστείλαντα με. Και επειδάν αναληφθώ, αποστελώ σοι τινά των μαθητών μου, ίνα ιάσηταί σου το πάθος και ζωήν σοι και τοις συν σοι παράσχηται».

Έτσι έστειλε τον Απόστολο Θαδδαίο (ανήκε στους 70, με την ευρεία έννοια, Αποστόλους) με προθανάτια εντολή του και ο Άγβαρος θεραπεύτηκε.

Το περιστατικό αυτό βεβαιώνεται και από τους ιστορικούς, Προκόπιο (6ος αιώνας μ.χ.), Κεδρηνό (11ος αιώνας μ.χ.), τον Εφραίμ τον Σύριο καθηγητή της Θεολογικής σχολής της Έδεσσας. Επίσης από το γραμματέα του Αγβάρου Λαμπούμπνα. Αντίγραφο του συμβάντος βρέθηκε από Γάλλους αρχαιολόγους το Δεκέμβριο του 1914 στην πόλη Φίλιππος της Μακεδονίας.

Μιχάλης Γ. Κελαϊδής

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σπιτικές προτάσεις

Παγωτό Μια κρέμα γάλακτος φυτική. Την χτυπάμε να γίνει σαντιγί. Ρίχνομε ένα εβαπορέ γάλα χτυπώντας…

58 mins ago

Ερντογάν: Ομοφοβικό παραλήρημα για την Eurovision – Δεν πάμε γιατί δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί

Μπορεί να πέρασε πια ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί και ασχολείται…

4 hours ago

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πραγματική και δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις…

4 hours ago

Ελένη Βιτάλη: Ακύρωσε συναυλία της στο Ισραήλ – Οργισμένος ο Ισραηλινός τραγουδιστής

Την εμφάνισή της στο Ισραήλ για μια συναυλία ακύρωσε η Ελένη Βιτάλη, με την Πίτσα…

4 hours ago

Βενιζέλειο: Ζητούν να ράβουν τους ασθενείς με βελόνα και κλωστή – “Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια”, λέει ο διευθυντής της Χειρουργικής

"Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια". Με αυτήν την φράση ο Διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής…

4 hours ago

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης Γερμανού πεζοπόρου στο Σφακιανό Φαράγγι

Λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης ενός…

4 hours ago

This website uses cookies.