21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια έκθεση πολύτιμων συναισθημάτων και συμβολισμών στο Ρέθυμνο | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια ανοιχτή συνομιλία με τη σύγχρονη τέχνη ορίζει την εκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος»  που παρουσιάζουν ο ΝΕΟΝ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2 Μάη τόσο στο μουσείο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο Φορτέτσα, προκαλώντας πλήθος συναισθημάτων, ακόμη και συγκίνησης στους θεατές: Σε όσους στάθηκαν με δέος στο σωζόμενο μέρος του χειρογράφου της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη για να «διαβάσουν» στη συνέχεια μια υψηλών παλμών αφήγηση μέσα από τα έργα 26 σημαντικών διεθνών και ξένων καλλιτεχνών. Εργα που μοιάζουν να αναπήδησαν από τον πυρήνα της Ασκητικής για να μιλήσουν για τη ζωή, τη μήτρα και την πορεία προς τον θάνατο.

Στην έκθεση που επιμελήθηκαν η Μαρία Μαραγκού -διευθύντρια του μουσείου- και ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Gabriel Kuri, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Beverly Semmes, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Adriana Varejão, Mark Wallinger, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Η έκθεση αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.  Στα εγκαίνια, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κα Μαρία Μαραγκού τόνισε ότι παράλληλα με το κείμενο της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη, η έκθεση παρουσιάζει έργα – ζωογόνες στιγμές της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που μιλούν για την άβυσσο και τους σύγχρονους φόβους. «Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υποδέχεται με τα πολυτιμότερα αισθήματα την έκθεση στους χώρους του».


Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι η έκθεση αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το Ρέθυμνο, συγκεντρώνοντας μεγάλους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής σε συνδυασμό με την εθνική κληρονομιά της Κρήτης, το έργο του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Αναφερόμενος στον ιδρυτή του ΝΕΟΝ κ. Δασκαλόπουλο, σημείωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης της χώρας μας, συμβάλλει στη διάδοση της τέχνης στο ευρύ κοινό μέσω της δράσης του οργανισμού ΝΕΟΝ.
Ο ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ο Καζαντζάκης μέσα από την Ασκητική του μιλά για τον ενάρετο-πολεμιστή άνθρωπο, για μια πάλη που σήμερα, σε μια επίσης δύσκολη εποχή για τη χώρα, δίνουν οι ενεργοί πολίτες-πολεμιστές ενάντια στην αδράνεια, τις αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, τις αποστεωμένες ιδέες που κρατούν την Ελλάδα στην κρίση. Αναφέρθηκε στον αγώνα του κάθε πολίτη και τον συλλογικό αγώνα για τη δημιουργική ανασυγκρότηση του τόπου μας. «Θα υπερβούμε την άβυσσο (ή το τέλμα…) που μας απειλεί, μόνο πολεμώντας, αγωνιώντας να δημιουργήσουμε, να μετουσιώσουμε σύγχρονες ιδέες σε καινοτόμες πράξεις και πολιτικές. Να διαμορφώσουμε ένα πρότυπο συλλογικής επιβίωσης που να μας καταξιώνει σαν λαό στον σύγχρονο κόσμο. Να αναζητήσουμε μια σύγχρονη αφήγηση για τον νεοελληνισμό, ικανή να εξασφαλίσει την παραγωγικότερη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Μόνο έτσι θα βγούμε, συλλογικά, πιο πλούσιοι από την κρίση αυτή που τόσο μας έχει φτωχύνει!».


Ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη κ. Στέλιος Ματζαπετάκης τόνισε ότι στην εξαιρετική αυτή έκθεση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να θαυμάσει ένα σημαντικό έργο του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα σε συνομιλία με δημιουργίες σύγχρονης τέχνης και ευχαρίστησε τον κ. Δασκαλόπουλο και τον ΝΕΟΝ για τη σημαντική συμβολή τους στην τέχνη του νησιού.
Έκθεση ‘Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’
Διάρκεια: 2 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Τρίτη – Παρασκευή 09:00-14:00 & 19:00-21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00-15:00
Δευτέρα Κλειστά

Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, Φορτέτσα, Ρέθυμνο
Καθημερινά 09:00 – 19:00

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...