20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Μια απάντηση στον Νίκο Δήμου υπερασπιστή του Ρίχτερ | Ψυχική εκτέλεση

Ημερομηνία:

«Χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, σαράντα μαύρες μέρς,
το στόμα τση αράχνιασε κι η γι-εμιλιά τσ’ εχάθη
Και μέρες που του τάχανε, τ’ άντρα τση τα σαράντα
τ’ άντρα τση που τοσ’ άδικα οι σκύλοι τον εφάγα
Και κείνη την κηδεύανε εις των Σφακιών τη χώρα
Καημένε Γιώργη Κατσουλέ, γυναίκα που την είχες!
Γυναίκα όπως σου ‘στεκε…»

Ύστερα από τη Μάχη της Κρήτης πολλοί Εγγλέζοι και μερικοί δικοί μας έφυγαν για την Αφρική με πλεούμενα που πλησίασαν στα Σφακιά. Ξώμειναν όμως και κάμποσοι ξένοι, που οι ντόπιοι τους περίθαλψαν και τους συνέδραμαν, με θανάσιμο κίνδυνο της δικής τους ζωής.

Κάποτε οι Γερμανοί το ‘μαθαν, πως στην περιοχή της Ανώπολης κρύβανε πολλούς Εγγλέζους. Πήγαν στο χωριό, συγκέντρωσαν τους κατοίκους και για να μαρτυρήσουν που ‘χαν κρυμμένους τους Εγγλέζους άρχισαν τις εικονικές εκτελέσεις. Πήραν δηλαδή τέσσερεις, τους πήγαν σε μέρος που δεν φαινόταν και ρίξαν στον αέρα τη σχετική ριπή. Γύρισαν μετά κι είπαν πως τους κάμαν «καπούτ» γιατί δεν μαρτύρησαν. Αν θέλουν λοιπόν να μη συνεχίσουν με άλλους, ας πουν. Μα παρόλο που κανένας δεν είχε υποψιαστεί τίποτα για το τερτίπι τους, κανένας δεν μίλησε. Και ξανάκαμαν το ίδιο δυό φορές. Μα τίποτα δε βγήκε.

Αφού, λοιπόν, να τους νικήσουν με την ψυχική βία δεν μπορούσαν, γιατί ψυχικά ήταν πολύ ανώτεροι τους, κάμαν το μόνο που τους περνούσε και που πάντα κάναν. Πήραν 15 άτομα -ανάμεσά τους και ο Γιώργος ο Κατσιάς, πρόεδρος τότε της Χώρας Σφακίων, που παραθέριζε στην Ανώπολη- τους κατέβασαν στη χώρα των Σφακίων, τους πέρασαν από εικονικό στρατοδικείο και τους εκτέλεσαν γνήσια ναζιστικά.

Πριν τους εκτελέσουν, εκεί που τους είχαν κλεισμένους, είχαν και άλλους 9 που τους εκτέλεσαν κι αυτούς και που τους είχαν συλλάβει σ’ άλλους τόπους για άλλες «αιτίες». Ανάμεσά τους ήταν κι ένα κοπελούρι Ντουρουντάκι, Σήφης τ’ όνομά του. Ο μπάρμπας του ο Κατσουλός ο Γιώργης από τους καλύτερους της Χώρας των Σφακιών πίστεψε πως πηγαίνοντας στο «στρατοδικείο» θα το γλίτωνε. Πήγε, μ’ αντί να το πετύχει, την ίδια κι αυτός είχε τύχη…

Με την εκτέλεσή του, εκτελέστηκε ψυχικά κι η ακριβή του γυναίκα -αδελφή του Νταμουλή του Τσιριντάνη. Σαν στέρεψε η αντοχή της για μοιρολόγια, μήτε ξανάφαε, μήτε ξανάπιε, μήτε ξανμίλησε. Αράχνιασε το στόμα της και μέρες που του τα ‘χαν τα σαράντα του, κι εκείνης της είχαν την θανή της.

Απ’ το βιβλίο του Πάρι Στ. Κελαϊδή «Ριζίτικα για τα Σφακιά»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...