20.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Μια εξήγηση για τον καβγά Π. Πολάκη με τους συντάκτες για την υπόθεση της ΚΕΕΛΠΝΟ

Ημερομηνία:

Με άρθρο της η ιστοσελίδα altsaniri.gr αναφέρεται στον καβγά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τους συντάκτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την υπόθεση της ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η επιθετικότητα που επέδειξαν οι συντάκτες δεν ήταν τυχαία.

Ακολουθεί το κείμενο:

Σε ένα πρωτόγνωρο παραλήρημα επιθετικότητας – με καταφρονητικές διατυπώσεις σε προσωπικό τόνο ακόμα και εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη – υπέπεσαν χθες οι διαπιστευμένοι συντάκτες (ορισμένοι, όχι η πλειοψηφία) του ρεπορτάζ Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ενημέρωση αφορούσε το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν εταιρείες προβολής μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διαδικασία αλλαγών στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της θεματολογίας, τόσο για την διαφημιστική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014, όσο και για τις αλλαγές στα νοσοκομεία -το οποίο έχει αναχθεί σε εθνικό ζήτημα-, κάποιοι επέλεξαν από τις πρώτες στιγμές της συνέντευξης Τύπου να πυροδοτήσουν το κλίμα αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση.

Και ενώ αρκετά Μέσα Ενημέρωσης προέβαλαν τον «καβγά Πολάκη με δημοσιογράφο» κανένα δεν σημείωσε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεντεύξεων Τύπου υπήρξε συντάκτης που ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να… βγάζει το στιλ του «στην Κρήτη και όχι εδώ».

Η… περίεργη μέρα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε από νωρίς. Όταν ένας δημοσιογράφος έκρινε ότι είναι άσκοπη οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για την καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν να παραλάβουν οι συντάκτες το πόρισμα των ελεγκτών.

Ένα μικρό δείγμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας δώσετε αντίγραφο του πορίσματος;

ΞΑΝΘΟΣ: Κοιτάξτε, το πόρισμα είναι μέρος μιας διαδικασίας πλέον δικαστικής, δεν έχουμε το δικαίωμα, εμείς έχουμε κοινοποιήσει το πόρισμα στον εισαγγελέα. Είναι μέρος μιας διαδικασίας ανακριτικής και δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς επίσημα το πόρισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς δεσμευόμαστε για μία υπόθεση που δεν έχει τελεσιδικίσει από το καταστατικό μας να μην παίρνουμε θέση. Εφόσον εκκρεμεί εκδίκαση της υπόθεσης εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση.

ΞΑΝΘΟΣ: Ποιοι εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσιογράφοι, ο Τύπος, δεν μπορούμε όταν μια υπόθεση είναι στο δικαστήριο.

ΞΑΝΘΟΣ: Ωραία. Εμείς σας ζητήσαμε να πάρετε θέση; Δεν σας ζητάμε να πάρετε θέση, σας ενημερώνουμε…

"google ad"

Από τον παραπάνω διάλογο προκύπτουν τα εξής καινοφανή:
1.Οι καταγγελίες ενός υπουργού για διασπάθιση δημόσιου χρήματος έχουν αξία δημοσίευσης μόνο όταν ολοκληρωθούν οι δικαστικοί αγώνες μεταξύ των εμπλεκόμενων σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό (σε επτά χρόνια κατά μέσο όρο).
2.Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ξεκάθαρα ότι το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και η υπόθεση εξελίσσεται ανακριτικά. Ο δημοσιογράφος την πήγε την ιστορία στην ακροαματική διαδικασία. Όμως, πώς είναι «στο δικαστήριο η υπόθεση», όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα;
3.Όταν ένας υπουργός προβαίνει ανοιχτά και δημόσια σε μια καταγγελία, αναγκάζει τους δημοσιογράφους να πάρουν θέση; Πρωτόγνωρος δημοσιογραφικός κανόνας αυτός…
4.Αν στη θέση του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη ήταν υπουργοί ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ οι δημοσιογράφοι θα αντιδρούσαν το ίδιο προκλητικά;

Ποιοι και γιατί φοβούνται την ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Για την την ουσία των καταγγελιών παραθέτουμε τα εξής: Τα έτη 2012, 2013 και 2014 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε να δαπανήσει το ποσό των 9,7 εκ. ευρώ για την επικοινωνιακή προβολή τεσσάρων δράσεων (πρόληψη του καρκίνου, HIV, υποστήριξη γενόσημων φαρμάκων, εποχική γρίπη). Από αυτά, μετατράπηκαν σε σύμβαση 4.575.000 εκ. ευρώ και από αυτά, στη συνέχεια, πληρώθηκαν 3 εκ. 26 χιλιάδες ευρώ. Όπως καταγγέλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα μισά περίπου μηνύματα από αυτά που εμπίπτουν στις πληρωμές των 3 εκ. ευρώ θα έπρεπε να μεταδοθούν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δωρεάν, λόγω κοινωνικού περιεχομένου.

Με βάση τις ίδιες καταγγελίες, υπήρξαν ενδιάμεσες διαφημιστικές εταιρείες που υπέβαλαν πρόταση στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν ακόμα ο φορέας ανακοινώσει το διαγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο. Επίσης διαπιστώθηκε κατάτμηση έργων κατά παράβαση των αρχικών προκηρύξεων.

Σε σχέση με την αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι υλοποιείται απλώς ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια τη σύνθεση της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω επιτροπή, παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, μετέχει μέλος του ΑΣΕΠ και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Σκανδαλάκης…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται

Η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης διά της Ιεράς Επαρχιακής...

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για την απόσυρση του εμβολίου καθώς τα ερωτήματα πληθαίνουν

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca,...

Έντι Ράμα: Κοσμοσυρροή στο Κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία του

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά...