23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια επίσκεψη στο Αρκάδι το 1975 | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ένα βίντεο – ντοκουμεντο από την Aylon Films:

Ένας φιδωτός στενός δρόμος μέσα από ελιές και φαράγγια μας βγάζει στην Μονή Αρκαδίου χτισμένη στην πλαγιά του Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Ο κινηματογραφιστής και η συνοδός του ξεκινούν την περιήγηση τους από το σκευοφυλάκιο (παλαιός ανεμόμυλος) των αγωνιστών της μονής, κατά την αποφράδα ημέρα του 1866 όπου ανατινάχθηκαν μαζί με γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Η συντροφιά συνεχίζει την περιπλάνηση της περνώντας μπροστά από τους στάβλους της Μονής καταλήγοντας στον δίκλιτο βασιλικό ιερό ναό (1587), όπου το ένα κλίτος (καθολικό) είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το έτερο στον άγιο Κωνσταντίνο. Παρακολουθούμε πλάνα από την πρόσοψη του ιερού ναού με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και ακολούθως από την πυριτιδαποθήκη.

Το φιλμ κλείνει με τον κινηματογραφιστή να περπατά στον προαύλιο χώρο της μονής.

Η Μονή Αρκαδίου είναι σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Στις 6 Νοεμβρίου του 1866 ο Μουσταφά Πασάς με 15.000 στρατιώτες και βαρύ πυροβολικό έφτασε έξω από το μοναστήρι ζητώντας την παράδοση των πολιορκημένων (966 μα μόνο οι 250 μπορούσαν να πολεμήσουν). Στις 8 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και στις 9 του Νοέμβρη και αφού οι Τούρκοι ζήτησαν ενισχύσεις κατέλαβαν την Μονή.

Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης με γυναικόπαιδα και πολεμιστές κλείνονται στην μπαρουταποθήκη όπου και την ανατινάζει, προκαλώντας τραγικό θάνατο τόσο στους Έλληνες όσο και στους Τούρκους που ήταν έξω από αυτή. Όσοι Έλληνες παραδόθηκαν την επόμενη μέρα εκτελέστηκαν με απαγχονισμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...