21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Μια επιστολή υπέρ της airbnb

Ημερομηνία:

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μισθώσεις μέσω airbnb και πολλά από αυτά που λέγονται, ειδικά από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν σπίτι να ενοικιάσουν είναι πολύ αλήθεια. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Οι άνθρωποι που νοικιάζουν σπίτια μέσω airbnb είναι τουρίστες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο τη ζωή τους εκεί που ταξιδεύουν και να αναμειχθούν με τους κάτοικους σε σχέση με αυτούς που μένουν σε all-inclusice ξενοδοχεία. Κάποιες φορές βεβαίως είναι και άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα που θέλουν να κάνουν διακοπές, και που αλλιώς ίσως να μην πήγαιναν καθόλου σε κάποιο συγκεκριμένο προορισμό.

Επίσης είναι άνθρωποι που θέλουν, αντί να πληρώσουν 150 ευρώ για ένα μικρό δωμάτιο με θέα έναν τοίχο, όπως είναι πολλά δωμάτια ειδικά μέσα στον Αύγουστο, να μείνουν σε ένα σπίτι, μαζί με φίλους ή συγγενείς τους, να πληρώσουν έτσι λιγότερα και τα υπόλοιπα να τα ξοδέψουν όχι εντός κάποιου ξενοδοχείου, αλλά εκτός, σε ταξίδια, σε ταβέρνες, σε ψώνια, σε δραστηριότητες, τροφοδοτώντας έτσι ένα πλήθος επιχειρήσεων.

Η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων είναι συνήθως διαφορετική από αυτή του μέσου τουρίστα. Για πολλούς δεν είναι καν θέμα τιμής δωματίου αλλά αισθητικής αφού δεν τους αρέσει η αίσθηση του πελάτη – μαζικού τουρίστα που ζει εντός ενός ξενοδοχείου.Έχουν μία μεγαλύτερη θέληση να βιώσουν τη ζωή στο μέρος που ταξιδεύουν, να μάθουν για την τοπική κουλτούρα, να γευθούν γεύσεις και να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. Γι’ αυτό άλλωστε με μία σωστή διαχείριση το φαινόμενο airbnb μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με αγροτουριστικές δραστηριότητες βοηθώντας έτσι στο συμπλήρωμα του εισοδήματος του αγρότη, του παραγωγού μελιού, του ψαρά αλλά και με άλλες πολιτισμικές δράσεις όπως τα παραδοσιακά μας πανηγύρια που απέχουν πολύ από τις φολκλόρ απεικονίσεις.

Αλλά πέραν αυτού, υπάρχει και ένα άλλο μέρος της εξίσωσης που είναι αυτοί που νοικιάζουν τα σπίτια τους ή τις εξοχικές κατοικίες τους.

Αν και θα ήταν σωστό να μπει ένα πλαφόν στις ενοικιάσεις εντός της πόλης ενώ θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους διαχωρισμός μεταξύ αυτών οι οποίοι έχουν πολλές οικίες ή ακόμα και  πολυκατοικίες ή που αγοράζουν σπίτια για να τα ενοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας και αντλούν μεγάλα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες, η πλειοψηφία αυτών που ενοικιάζουν τα σπίτια τους είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και που έτσι αναζητούν ένα επιπρόσθετο εισόδημα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα πολλά βάρη. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μετακομίσει σε σπίτι συγγενών ή φίλων ώστε να μπορούν να ενοικιάζουν το σπίτι τους σε τουρίστες το καλοκαίρι, ώστε με το έξτρα εισόδημα να μπορούν να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα, κάτι που δείχνει πολλά και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης η οποία παρά… την έξοδο στις αγορές, παραμένει πολύ μεγάλο.

Αυτό βεβαίως δεν είναι καμία λύση σε ένα οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας. Όμως, χωρίς ορατή πολιτική διέξοδο πουθενά στον ορίζοντα, ο καθένας ψάχνει τρόπους να επιβιώσει. Το airbnb είναι για κάποιους ένας τέτοιος τρόπος.

Σημαντικό είναι επίσης να δούμε και τι συμβαίνει με άλλα επαγγέλματα που οφελούνται από την άνθιση της μίσθωσης μέσω airbnb. Διακοσμητές, φωτογράφοι, αλλά και ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι σε απολυμάνσεις, καθαρίστριες είναι μόνο μερικά από τα επαγγέλματα που έχουν μεγάλο όφελος από τη μίσθωση σπιτιών μέσω airbnb. Σπίτια που ερήμωναν και είχαν να επισκευαστούν χρόνια, ανακαινίζονται και ανανεώνονται για να φιλοξενήσουν τουρίστες. Αν δεν υπήρχε αυτή η δραστηριότητα που παράγει κέρδος, πολλά από αυτά τα σπίτια θα βρισκόταν σε κακή κατάσταση ενώ από τα έσοδα πληρώνονται και οι δυσβάστακτοι φόροι στα ακίνητα.

Πιστεύω ότι πρέπει να μπούνε όρια, ειδικά σε περιοχές εντός της πόλης και του ιστορικού κέντρου που το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο έντονο. Όμως πρέπει να βλέπουμε σφαιρικά και την πραγματικότητα που συμπεριλαμβάνει τους χιλιάδες που ενοικιάζουν τα σπίτια τους επειδή έχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, αλλά και τους τουρίστες που μένουν, και που σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ένα προφίλ πιο επιθυμητό από τον μέσο τουρίστα του all-inclusive ή της κρουαζιέρας. Το airbnb δεν είναι κάποιος δαίμονας.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Αλιφιεράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...