15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μνήμες από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου ξύπνησαν στη δίκη του Χάινς Ρίχτερ – Κατάθεση Δημάρχου Καντάνου – Σελίνου | Βίντεο

Ημερομηνία:

Με την κατάθεση του δημάρχου Κανδάνου-Σελίνου από τα Χανιά, συνεχίστηκε το πρωί στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.

Ο Αντώνης Περράκης αναφέρθηκε στη ναζιστική θηριοδεία στην επαρχία Σελίνου, ενώ έκανε αναφορές και στο ολοκαύτωμα της Κανδάνου.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος είχε προτείνει την αναγόρευση του γερμανού ιστορικού σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης.

Αναλυτικότερα, μνήμες από το ολοκαύτωμα της Κανδάνου «ζωντάνεψαν» σήμερα στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ για το βιβλίο του «η Μάχη της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης αναφέρθηκε στα θύματα της ναζιστικής θηριοδείας στην επαρχία Σελίνου στα Χανιά καταθέτοντας ακόμα και τις δικές του μνήμες από τις αφηγήσεις των προγόνων του.

Η Κάνδανος ήταν το πρώτο χωριό της Κρήτης που καταστράφηκε από τους ναζί, με το γερμανό συγγραφέα να αναφέρει στο βιβλίο του μονοψήφιο αριθμό νεκρών.

Ο Αντώνης Περράκης μάλιστα μετέφερε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της Κανδάνου για τα όσα ισχυρίζεται ο Χάινς Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο, ενώ τις επόμενες ημέρες ενώπιον του δικαστηρίου θα καταθέσει και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του επίκουρου καθηγητή πολιτικής θεωρίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Θωμά Νουτσούπουλου, ο οποίος πέρα από τον προβληματισμό του για το συγγραφικό έργο του γερμανού ιστορικού, κατέθεσε και την επιστημονική του προσέγγιση σε συγκεκριμένες αναφορές του βιβλίου της Μάχης της Κρήτης.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο στις 12 το μεσημέρι η κατάθεση του καθηγητή του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Ανδρέα Στεργίου, από τον οποίο προτάθηκε στο πανεπιστήμιο Κρήτης η αναγόρευση του γερμανού ιστορικού.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_h-TtkUviyo”]

neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ