24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Μνημόνια, Καλλικρατικός Δήμος Χανίων και Κυβέρνηση της Αριστεράς

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανόλης Ντουντουνάκης

Στη πρώτη θητεία των καλλικρατικών Δήμων διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος Χανίων, στα νέα όρια του Δήμου και στις νέες αρμοδιότητες , – χωρίς όμως την αντίστοιχη μεταφορά πόρων ακόμα και σε εποχές προ μνημονίων- είναι ένα  πολιτικό πρόσωπο με ισχύ ανάλογη ή μεγαλύτερη των τοπικών βουλευτών. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι  καλλικρατικοί Δήμοι, απαιτούν νέους ανθρώπους με όραμα και αγάπη για τη πόλη και τους πολίτες της, και δεν υπάρχουν πια περιθώρια για τιμητικές αποστρατείες πολιτικών προσώπων μέσω των Δήμων. Στο Δήμο Χανίων τόσο η πλειοψηφούσα, που πρόσκειται στο «νεοφιλελεύθερο» ΠΑΣΟΚ, δημοτική παράταξη όσο και η προσκείμενη στη δεξιά αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, φόρεσαν με περίσσια άνεση το μνημονιακό κουστούμι, δεν διεκδικήσαν αποτελεσματικά πόρους και αρμοδιότητες, δεν υπερασπίστηκαν σθεναρά το υπάρχον προσωπικό, και δηλώνουν ουσιαστικά έτοιμοι να  ανταποκριθούν στα όποια κελεύσματα της μνημονιακής κυβέρνησης για παράδοση ζωτικών τομέων πχ απορρίμματα, νερό κλπ στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ούτε λόγος για διεκδικήσεις αρμοδιοτήτων, δημιουργία νέων δομών η έστω σχεδιασμού με βάση τα νέα γεωγραφικά όρια του Δήμου.  Σε αυτό το πλαίσιο οι αριστεροί συνδυασμοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν πρόσφεραν, ίσως, τα αναμενόμενα, λόγω μεγέθους, οργανωτικών αδυναμιών, απειρίας, περιορισμένης πρόσβασης στα Μ.Μ.Ε κλπ.

Είναι για όλους πιθανολογούμενο ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε ουσιαστική κυβερνητική εναλλαγή και κάποιοι μάλιστα την τοποθετούν χρονικά μέσα στο 2014. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας, της κυβερνώσας αριστεράς, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν άλλο όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν αντιταχθεί ουσιαστικά στο μνημόνιο και στον Καλλικράτη. Χρειαζόμαστε λοιπόν και στα Χανιά μια δημοτική κίνηση, – με ουσιαστικό εμπλουτισμό – μπόλιασμα της υπάρχουσας ή εξ ολοκλήρου νέας –  πλουραλιστική, αντιμνημονιακού χαρακτήρα, με λογικές – πρακτικές που θα αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία των «Καλλικρατικων» Δήμων. Μια πλατιά, δημοτική κίνηση με αριστερό – κινηματικό – οικολογικό «προφίλ», με όραμα για την πόλη στα νέα όρια της, με όραμα για την αυτοδιοίκηση, με διεκδικήσεις, στόχους και ιεραρχήσεις που θα δρα συλλογικά, θα αποφασίζει δημοκρατικά και θα έχει ως κύτταρο τη γειτονιά, τη συνοικία, το μικρό συνοικισμό. Ένα συνδυασμό που θα αφουγκράζεται τη κοινωνία, θα διατηρεί στενή επαφή μαζί της, με τους νέους, τους φοιτητές, τους μετανάστες, με τα κινήματα, που θα στοχεύει σε μια πολη πολυπολιτισμική, με ισόρροπη ανάπτυξη πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα, με έμφαση στην ανώτατη εκπαίδευση, με ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους συμβούλους της πολιτείας (επιμελητήρια), τη Περιφέρεια, τη κεντρική Διοίκηση, και την ΕΕ  θα χαράξει μια άλλη μορφή ανάπτυξης για τη πολη. Δεν είναι μόνο απαραίτητο, να κερδηθεί ο Δήμος από τις δυνάμεις της αριστεράς ως προπομπός της κυβερνητικής αλλαγής. Είναι ακόμα πιο σημαντικό η κυβέρνηση της Αριστεράς να βρει στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Επιμελητήρια τις δυνάμεις εκείνες που θα την απογειώσουν για την αλλαγή δομών, και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια έχει η επιλογή του επικεφαλής και η συγκρότηση της ηγετικής ομάδας. Κύρια χαρακτηριστικά αυτών των προσώπων πρέπει να είναι:

  • Να έχουν αριστερές πεποιθήσεις και αντιμνημονιακή πολιτική,
  • Να εκφράζουν το ήθος  και τη φιλοσοφία της Αριστεράς, μακριά από τους διαπλεκομένους της εξουσίας και τους «ισχυρούς» της πόλης,
  • Να λειτουργούν δημοκρατικά, να μπορούν να ακούν και να αφουγκράζονται τους συνεργάτες, τη δημοτική κίνηση και τη κοινωνία, με σεβασμό στις απόψεις της μειοψηφίας,
  • Να έχουν όραμα και άποψη για το Δήμο,
  • Να έχουν διάθεση να αντιπαλέψουν μνημόνια, τροικανούς, περικοπές προσωπικού, αρμοδιοτήτων και πόρων.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις, νέα μη συστημικά άτομα, πρωτοβουλίες, ομάδες ως προπομπό της κυβέρνησης της αριστεράς που μαζί με τη κυβέρνηση της αριστεράς του αύριο, θα φέρουν την ηθική, οικονομική και θεσμική  ανάταση του τόπου μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ