15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μονοθεσία στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ο Παππάς

Ημερομηνία:

Την ανακοίνωση ότι στην ΕΡΤ θα τεθεί σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο της μονοθεσίας έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοί της δεν θα μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα και αλλού.

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των φορέων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ο κ. Παππάς απαντώντας στις παρατηρήσεις τους επεσήμανε ότι η μονοθεσία «προβλέπεται ρητώς» στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ έλαβε αρνητική ψήφο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΚΚΕ, δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να αποσαφηνίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αυτό θα γίνει μετά τις 22 Απριλίου.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε επίσης, ότι στην παρούσα φάση δεν θα προσληφθούν οι συμβασιούχοι που βρίσκονταν στην ΕΡΤ όταν έκλεισε τον Ιούνιο του 2011.

Απάντωντας στα ερωτήματα των φορέων, ο κ. Παππάς είπε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αδικία, την οποία δεν μπορεί να υπερβεί το παρόν νομοσχέδιο», όμως πρόσθεσε ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ, μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στη νέα ΕΡΤ, θα μπορέσει να προκηρύξει θέσεις στις οποίες προσμετράται η προϋπηρεσία.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της ΕΡΤ στην μείωση του πλεονάσματος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Για το ζήτημα της διοικητικής αυτοτέλειας της ΕΡΤ3, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή.

Όσον αφορά τα οικονομικά της, υπογράμμισε ότι τα έσοδα μόνο από το ανταποδοτικό τέλος θα φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ το μισθολογικό κόστος τα 50 – 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Για το ποσό που θα πρέπει να δώσει η ΕΡΤ για την εξυπηρέτηση του πλεονάσματος, όπως κάνει ως τώρα, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι δεν θέλει να πει κάτι περισσότερο, καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση.

Το αίσθημα δικαίωσης όσων δούλεψαν εθελοντικά για την ΕΡΤ ΟΡΕΝ υπογράμμισε η δημοσιογράφος η Μάχη Νικολάρα, προτείνοντας να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές της ΕΡΤ, να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και το καθεστώς ΔΕΚΟ και να έχουν ενιαίο μισθολόγιο μέχρι την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και να μην κλείσει κανείς περιφερειακός σταθμός, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ OPEN Δημήτρης Κούνης, υπογραμμίζοντας την συμβολή της EΡΤ OPEN στην ενημέρωση των πολιτών επί 22 μήνες την ίδια ώρα που «τα συστημικά κανάλια» δεν διέθεταν ούτε ένα λεπτό για να τα αναδείξουν τα κοινωνικά προβλήματα.

«Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο Γ. Γιουκάκης είπε ότι δεκάδες δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από την ΕΡΤ επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας που δίνει η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι η ΕΤΤ πρέπει να αποκτήσει ψηφιακή πλατφόρμα.

"google ad"

Την αυτονομία της ΕΡΤ 3, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, Τάσος Φωκιανίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης ζήτησε την επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών ΕΡΑ. Και ο Τ. Φωκιανίδης και ο Κ. Κορτέσης έθεσαν το ζήτημα των συμβασιούχων.

Τη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, ζήτησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας.

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ «με όλες τις δομές τους, ανεξάρτητη, χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και την διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3» ζήτησε η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.

Το ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ έθεσαν η εκπρόσωπός τους ‘Ασπα Καραογλάνη, ενώ ο τέως πρόεδρος του Σωματείου συμβασιούχων της ΕΡΤ Γιάννης Πρίντεζης ζήτησε να μην θυσιαστούν για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι.

Την εξασφάλιση προσβασιμότητας στο πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα άτομα με αναπηρίες, ζητήσει ο Γιάννης Γιάλλουρος μέλος της ΕΓ της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Έμφαση στην ελληνική παραγωγή μέσω της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ έδωσαν μία σειρά από φορείς, δημιουργούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, όπως η UNI MEI, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ