15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Μονόγραμμα: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Ημερομηνία:

Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Προβολή :  Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, στις 18:15 – ΕΤ 1

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης μελετά πάνω από σαράντα χρόνια την ιστορική πορεία και εξέλιξη της Ελληνικής, που είναι η αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης. Ζυμωμένος με τη γλωσσική και λαϊκή παράδοση της Κρήτης, μπήκε στα μυστικά της προφορικότητας, μελέτησε τις νεοελληνικές διαλέκτους και έδειξε με ποιο τρόπο οι καταξιωμένοι ποιητές μας, με πρώτο και καλύτερο τον Διονύσιο Σολωμό, ανανέωσαν τη νεοελληνική λογοτεχνική γλώσσα, αντλώντας στοιχεία από το στόμα των απλών ανθρώπων της υπαίθρου. Μελέτησε τη γλώσσα κορυφαίων νεοελλήνων λογοτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι:  Μακρυγιάννης, Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Πρεβελάκης, Σεφέρης και Ελύτης.

Ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στην Ανατολή Ιεράπετρας Κρήτης, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και Χαϊδελβέργης και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Ο καθηγητής Χαραλαμπάκης έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γερμανία, την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να μελετήσει γλώσσες, λαούς και πολιτισμούς και να εντάξει τις έρευνές του για την Ελληνική γλώσσα σε ένα ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο.

Επί σειρά ετών διετέλεσε αρχικά καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργο ζωής για τον ίδιο είναι το νέο έντυπο και ηλεκτρονικό «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής» που του ανέθεσε η  Ακαδημία Αθηνών, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία χρόνια. Το σημαντικό αυτό έργο είναι μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία αντικατοπτρίζει τον δυναμισμό και την εκφραστική πληρότητα της γλώσσας μας.

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Μαρία Μανώλη, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης και διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...