10.8 C
Chania
Monday, January 19, 2026

Ευαισθησία δεν είναι να βάζεις μουσική στην άδεια από ανθρώπους πόλη αλλά να στηρίζεις τους ανθρωπους της πόλης που βρίσκονται σε ανάγκη

Ημερομηνία:

Όταν στις 5 Απριλίου διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Δήμου Χανίων σύμφωνα με το οποίο το πρόβλημα είναι η ατμόσφαιρα που πρέπει να γίνει πιο “θετική”, νομίζαμε ότι είναι αστείο.

Στο δελτίο τύπου τονιζόταν ότι η μουσική αποτελεί “μια έμπρακτη ευγνωμοσύνη για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας των οποίων η φύση της δουλειά τους, τους αναγκάζει να είναι έξω για να μπορούν να καλύψουν και τις δικές μας ανάγκες. Παράλληλα, η μουσική που ηχεί στην πόλη μας, είναι μια υπενθύμιση ότι η ζωή οφείλει να συνεχίζεται ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στην πόλη μας, δεν σταματάμε να την φροντίζουμε.”

Σε σχόλιό μας τονίζαμε ότι το να περπατάς σε άδειους από ανθρώπους και ζωή δρόμους και να ακούς “θετική” μουσική μοιάζει περισσότερο με σκηνικό από ταινία θρίλερ όπου η μουσική συνεχίζεται ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί ή φέρνουν στο μυαλό εικόνες από ιστορίες που έχουμε διαβάσει για τον Τιτανικό όπου ενώ το πλοίο βυθιζόταν και ερχόταν η καταστροφή, η ορχήστρα συνεχίζε να παίζει μουσική.

Το ίδιο φαίνεται ότι διαπίστωσαν και πολλοί Χανιώτες αφού τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας εκφράζοντας παρόμοιες σκέψεις.

Ιδιαίτερα σήμερα που το κέντρο της πόλης όπου ακούγεται και η μουσική ήταν απόλυτα άδειο, η εικόνα έμοιαζε με θρίλερ.

Ούτε ψυχή στους δρόμους και η μουσική να παίζει στην άδεια από ζωή πόλη.

Βεβαίως, αν ήταν αυτό το μόνο φάλτσο από τον Δήμο Χανίων στην περίοδο που διανύουμε θα ήταν όλα καλά όμως πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ως τώρα κινούνται κάτω από τη βάση.

Πέρα από την επιλεκτική απαλλαγή τελών από κάποιες μόνο επιχειρήσεις και την πλήρη αδιαφορία για εργαζόμενους και αγρότες αλλά και για άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την επιδημία, διαφάνηκαν και πολλές ελλείψεις και στην ενίσχυση των ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη όπως οι άστεγοι και οι άποροι και οι ηλικιωμένοι ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε την καταγγελία του Τάσου Βάμβουκα ότι η δωρέα προς τους Ρομά αν και προβλήθηκε από τον δήμο ως ενέργεια που ήρθε από δικά του κεφάλαια, φαίνεται ότι τελικώς δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες ο Δήμος να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία τους επόμενους μήνες, αφού η κρίση που δημιουργει η επιδημία του κορωνοϊού δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στους συμπολίτες μας. Και ο Δήμος θα πρέπει να δείξει ένα ανθρώπινο, ευαίσθητο πρόσωπο. Γιατί ευαισθησία δεν είναι να βάζεις μουσική στην άδεια από ανθρώπους πόλη αλλά να στηρίζεις έμπρακτα τους ανθρώπους της πόλης όταν έχουν ανάγκη.

Γιατι ένα μεγάλο τμήμα της “μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας των οποίων η φύση της δουλειά τους, τους αναγκάζει να είναι έξω για να μπορούν να καλύψουν και τις δικές μας ανάγκες” έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκες σοβαρές και αντί για παλαμάκια και “έμπρακτη ευγνωμοσύνη” με μουσικές, χρειάζονται χειροπιαστές και έμπρακτες πράξεις στήριξης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Αποζημιώνονται για πρώτη φορά οι ψαράδες για κάθε κιλό λαγόψαρου που θα αλιεύουν

Για πρώτη φορά θα δίνεται αποζημίωση στους αλιείς της Κρήτης για...

Κρήτη – Κτηματολόγιο: Στον “αέρα” χιλιάδες ακίνητα – Γιατί κινδυνεύουν να χαθούν

Στον "αέρα" βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα στην Κρήτη λόγω σοβαρών προβλημάτων στη διαδικασία δήλωσης...

Σπιτικές προτάσεις

Πυροσκί με πατάτες στα Ρώσικα, πισσίας στα Ποντιακά Σ’ ένα...